Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Valami zavar van a gázszállításban

Frissítés: Megszólalt az Fgsz, azért jön kevesebb gáz a szokásosnál, mert ennyit rendeltek a kereskedők!

2021. december 1. | Erdősi Csaba |  2031 |

Valami zavar van a gázszállításban

Szinte leállt Magyarország Ukrajna felőli gázimportja, a szokásos óránkénti 450 ezer köbméter helyett ma reggel alig több mint 14 ezer köbméternyi földgáz érkezett a VIP Bereg határmetszéken. A Földgázszállító Zrt. adatpublikálása szerint délről, Szerbia és Románia, illetve nyugatról, tehát Ausztria felől sem jön annyi fűtőanyag, amely a kiesést pótolhatná. Egyelőre nem világos, hogy adatszolgáltatási hiba vagy valamilyen fizikai korlát áll a bezuhant szállítás hátterében, amint sikerül kiderítenünk, frissítjük bejegyzésünket!

UPDATE: „Az fgsz.hu oldalán szereplő adatok helytállóak, valóban ~130 ezer m³/óra mennyiség érkezik jelenleg ezen a határkeresztező ponton Ukrajna irányából. Nincs azonban szó semmilyen fizikai korlátról, a mennyiségi csökkenés azért következett be, mert a kereskedők jelenleg ennyit nomináltak.” – az Fgsz sajtóosztálya ezt a választ küldte kérdésünkre,  hogy vajon mi az oka a hiretelen lecsökkent importnak. Eszerint minden rendben, viszont egy kérdésre még keressük a válasz. Az Fgsz honlapja szerint a hazai összfogyasztás 13 óra 15 perckor 1 820 047 m³/h volt. A többi adat így alakult: hazai összes termelés: 152 166 m³/h; hazai összes kitárolás: 1 175 267 m³/h; Kiskundorozsma 2 bejövő: 189 501 m³/h; Mosonmagyaróvár bejövő: 47 398 m³/h; VIP Bereg bejövő: 118,358 m³/h. Ez utóbbiak, tehát az összeimport, az összes kitermelés és az összes hazai kitermelés 1 682 690 m³/h-t tesz ki. Ami szűk 140 ezer köbméterrel kisebb az hazai összfogyasztásnál. Ugyanezt a számítást elvégeztük a reggel fél kilenckor elérhető adatokkal is. Akkor a nagyjából 2 millió köbméter/órás összfogyasztás kielégítésére importból, saját kiteremlésből és kitárolásból nem egészen 1,5 millió köbméter/órás forrás jutott.

Magyarország gázigénye az év ezen szakában nagyjából kétmillió köbméter óránként. Ezt három forrásból, a viszonylag csekély, 100 ezer köbméter per óra körüli hazai termelésből, importból és a kereskedelmi tárolókban lévő földgáz kitárolásából fedezzük. Jelenleg a termelés és a kitárolás együtt a gázigény valamivel több mint felét teszi ki, a maradékot fedezi az import.

Hazánk Ukrajna (VIP Bereg), Szlovákia (Balassagyarmat), Ausztria (Mosonmagyaróvár), Horvátország (Drávaszerdahely) és Románia (Csanádpalota) felől is képes földgázt importálni. A legnagyobb jelentősége az ukrán-magyar határkeresztezésnek van, ezen keresztül rendszeresen 450 ezer köbméternyi földgáz érkezik óránként. A Földgázszállító (Fgsz) Zrt. negyedórás frissítéssel közöl pontos forgalmi adatokat a honlapján. Reggel fél kilenckor az adatok szerint Ukrajna felől mindössze 14 ezer köbméter/órás volt a fűtőanyag áramlása Magyarország felé, vagyis messze almaradt a szokásostól. A délelőtt folyamán ez az érték lassan emelkedésbe kezdett, cikkünk írásakor, negyed tizenegy körül mintegy 120 ezer köbméter volt. Azaz jelentősen elmaradt a megszokottól, miközben Románia, Horvátország és Szlovákia felől egyáltalán nem érkezett földgáz, de Ausztriából is csupán 45 ezer, Szerbia felől pedig 190 ezer köbméternyi fűtőanyag áramlott be hazánkba óránként.

Egyelőre nem világos, mi okozza a zavart, vajon csak az adatszolgáltatásba csúszott-e hiba, vagy fizikai korlátja van a gázimportnak. Amint kiderül, bejegyzésünket frissítjük.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Földgáz