Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Méregdrága földgázzal számol a MEKH

A fűtőanyag világpiaci áremelkedése magával húzza a ki- és betárolás hatósági árait is

2022. február 9. | Erdősi Csaba |  2857 |

Méregdrága földgázzal számol a MEKH

Megállapította a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a 2022. április 1. és 2023. március 31. között alkalmazandó földgáztárolási díjak mértékét. A kitárolás költsége a jelenlegi 10,54 forintról 18,44 forintra, a betárolás díja pedig 97,25 forintról 170,19 forintra emelkedik megawattóránként. A drágulás mögött számos tényező áll, ezek között a legfontosabb, hogy a korábbinál jóval magasabb import földgázárakkal számol a hivatal. A jelenleg érvényben lévő tárolói díjképletben a földgáz importára éves átlagban 62,315 forint/köbméteres áron szerepel, az előttünk álló tárolói évben ugyanakkor már 240,954 forinttal kalkulálják köbméterét. A kereskedelmi tárolóink töltöttsége közben egyre apad, már csak 15 százalék környékén áll a mutató.

Magyarországon négy kereskedelmi és egy döntően stratégiai, ám kisebb részben kereskedelmi célú tárolásra is alkalmas földgáztároló működik. Egy-egy ilyen létesítmény működése ciklikus. Áprilistól október közepéig tart a betárolás időszaka, onnantól pedig a következő év márciusának végéig a kitárolásé. A tárolót használó engedélyesek (állami vagy magánkézben lévő kereskedők) a kitárolásért és a betárolásért is díjat fizetnek, melyet a MEKH állapít meg és tesz közzé.

Bonyolult a képlet

A hivatal szakemberei egy rendkívül összetett, jogszabályokba és módszertani útmutatókba foglalt előírásrendszer alapján számítják ki az adott tárolói évben alkalmazandó díjakat. A képlet tartalmazza egyebek mellett az indexált anyag- és bérjellegű költségeket, a betárolás energiaköltségét (az ehhez szükséges kompresszorok földgázzal vagy árammal üzemelnek) és még egy sor elemet, amelyek közül most csupán egyet emelnénk ki, ez pedig a földgáz aktuális importárának havi – várható – értéke. Hogy ez mennyi, azt az Európában irányadó holland gáztőzsde (TTF) határidős (futures) kötései határozzák meg.

Négyszáz százalékos drágulás

Nos, az előttünk álló tárolói év átlagában a MEKH köbméterenként 240,954 forintos gázárral kalkulált a tárolói díjak kiszámításakor. A jelenleg is tartó tárolói évre végzett számítás idején ez az érték még csupán 62,315 forint volt. Jelentős részben ez a hatalmas gázáremelkedés az oka, hogy a fent vázlatosan ismertetett számítási módszertan alapján a be- és kitárolás költségei is jelentősen emelkednek. Előbbi megawattóránként 170,19 forint lesz a jelenlegi 92,75 forint helyett, utóbbi ára 10,54 forintról 18,44 forintra ugrik (szintén megawattóránként).

Költséges lesz a betárolási szezon

A hivatal közleményében külön kiemeli, hogy „tekintettel arra, hogy a lakossági földgázfelhasználók ellátása az egyetemes szolgáltatás rendszerén keresztül, szabályozott végárakon történik, a földgáztárolási díjak emelkedése nem jár a lakossági felhasználók terheinek növekedésével”. Ez így is van, a gazdálkodó szervezetek azonban már nem ilyen szerencsések, hiszen nem állhatnak az állami védőernyő alá, ki kell fizetniük a piaci árat, amelyet csak tovább srófol a tárolás megemelkedett költsége.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a hazai gáztárolók ebben a fűtési szezonban jóval gyorsabban ürülnek a megszokottnál. A töltöttség már most alig több mint 15 százalékos, és bár a jelenleg szokatlanul enyhe idő miatt a kitárolás üteme alacsonyabb a megszokottnál, a visszapréselendő gáz mennyisége így is jóval nagyobb lesz, mint volt a korábbi években.

A betárolási szezonban ráadásul egy olyan „könyvelési trükk” is visszaüt majd, amelynek most az előnyeit élvezzük. Annak érdekében ugyanis, hogy tartani lehessen az egyetemes szolgáltatás 2013 óta változatlan tarifáit, a kormány tavaly év végén egy rendelettel átminősítette a földgáztárolók működéséhez elengedhetetlenül szükséges párnagázának egy részét mobilgázzá. Fizikailag persze nem párnagázt adtak el, hanem mobilgázt, épp csak a párnagáz rendkívül alacsony könyv szerinti értékén. A majdan betárolandó földgáz áránál ugyanakkor az így nyert árelőny ártöbbletként jelentkezik majd a könyvekben, s hozzáadódik a tárolók feltöltésének költségeihez.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Földgáz

Kapcsolódó

„Kölcsönadják” a párnagázt

„Kölcsönadják” a párnagázt

A tárolók nyomásegyensúlyát fenntartó töltet szabályozásához az egyetemes szolgáltatás biztosítása érdekében nyúlnak hozzá