Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Eljött az ideje a konvektorcseréknek

2017. augusztus 22. | VGF online |  17 573 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Eljött az ideje a konvektorcseréknek

Magyarországon a hárommillió üzemelő konvektor 80 százaléka elavult, működtetésük gazdaságtalan, egészségkárosító. Szükség lenne a mielőbbi korszerűsítésre. Jövőre csak a szigorúbb előírásoknak megfelelő, drágább konvektorokat lehet majd felszerelni.

A régebbi konvektorokat üzemeltető felhasználóknak öt tipikus hibával kell szembenézniük:

  • 20-30 %-on üzemeltetve 5000 ppm szén-monoxid keletkezik,
  • 20 % alatt üzemeltetve gáz szivárog a szabadba,
  • azbesztszigetelés,
  • rossz szabályozhatóság,
  • környezetszennyező működés.

A régi típusú konvektorok egyik legfőbb problémája, hogy nem lehet őket alacsony teljesítményen működtetni, rossz szabályozással rendelkeznek. Korszerűtlen konvektoros szobákban két állapot létezik, vagy izzadnak, vagy megfagynak a lakók.

Ha a szabályozót letekerjük a névleges teljesítmény 20-30 százalékára, a konvektor égője már nem tud stabilan égni, hol belobban, hol elalszik a láng. Ez azt jelenti, hogy 5000 ppm szén-monoxidot gyárt a készülék, amely mennyiség néhány perc után is eszméletvesztést, halált okozhat.

A magas szénmonoxid-koncentráció nem a szobában, hanem az ablak alatt, a parapet kivezetéseknél jelenik meg. Ha egy társasházban több ilyen régi konvektor üzemel egyidejűleg, akkor az épület homlokzata előtt kialakul egy szénmonoxid függöny, mely megfelelő műszerrel kimérhető. Szellőztetés esetén a szobába is bejuthat a gyilkos gáz.

A régi konvektorok azbeszttömítéssel készültek

A készülékek hőcserélőjét két félelemből illesztették össze, és közé helyezték el az akkoriban használatos tűzálló szigetelőanyagot, az azbesztet. Ezen kívül a gázégő alatt, és a gyújtóláng alatt, valamint a néző üveg mellé is helyeztek el a rákkeltő anyagból.

A szigetelés itt-ott szabad szemmel is látható, a cirkuláló szobai levegő az azbesztszálakat így könnyen a tüdőbe juttathatja.

Ugyancsak a rossz vezérlésnek köszönhető, ha túlságosan letekerjük egyes konvektorok teljesítményét (20 százalék alá), akkor a készülék égője nem gyullad be, viszont szivárog a gáz az égéstermék elvezetőn keresztül a szabadba. A tulajdonos így akár napokig észrevétlenül pazarolhatja a gázt.  

Manapság is gyártanak konvektorokat, amelyek megfelelő hatásfokkal, szabályozással rendelkeznek, és lényegesen kedvezőbb feltételekkel, biztonságosan üzemeltethetők. Sajnos sok, szociálisan hátrányosabb helyzetben lévő lakásban fűtőeszköz. Elsősorban a kisebb méretű garzonok, lakások tüzelőberendezései, ahol a lakók kevésbé engedhetik meg maguknak a drága korszerűsítést, vagy a tüzelőberendezések kiváltását. A legtöbb esetben a konvektoros fűtésre nincs megtérülő alternatíva, amely lehetővé tenni a konvektorok kiváltását.

Miért éri meg korszerű konvektorra cserélni?

Az új készülék

  • szabályozhatóbb,
  • jobb hatásfokkal, gazdaságosabban üzemeltethető,
  • alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása,
  • korszerűbb technológiával működik,
  • esztétikusabb, mai kor kihívásainak megfelelő megjelenésű.

A gázüzemű lokális fűtőberendezésekre vonatkozó, 2015-ben hatályba lépett 1186/2015/EU és 1188/2015/EU rendeletekben foglalt követelmények egy lépésben szigorodnak 2018. január elsején. Ennek megfelelően, jövő év elejétől a konvektorokra vonatkozóan nemcsak a fokozott energiahatékonysági, címkézési, de a szigorúbb NOx-kibocsátási feltételek is életbe lépnek. Az előírások közül az NOx-kibocsátásra vonatkozó 130 mg/kWh előírást lesz a legnehezebb a gyártóknak teljesíteniük. Ennek megfelelően a forgalomba hozható készülékek árai is emelkednek.

A kazánokhoz hasonló módon a meglévő konvektorok tovább üzemeltethetők, de ha valamelyik a jövőben tönkremegy, annak cseréjét már csak jelentős többletköltséggel lehet majd megtenni. Érdemes tehát a szeptember 21-től elérhető pályázatokon elindulni, és még idejében lecserélni az elavult konvektorokat.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EnergiahatékonyságKonvektorPályázatTámogatás

Kapcsolódó