Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Lakásfelújítás: Használja a mi szerződésmintánkat!

2021. január 21. | VGF&HKL online |  10 606 |

Lakásfelújítás: Használja a mi szerződésmintánkat!

Érvényes vállalkozói szerződés nélkül – persze egyéb feltételek is vannak – nem igényelhető a gyermekes családok lakásfelújítási támogatása. Kiadónk építőiparban jártas jogászaival karöltve készítettünk egy olyan szerződésmintát, amely Önnek is segíthet, hogy a tudásunk szerinti legjobb szövegezésű, a vonatkozó kormányrendeletnek mindenben megfelelő kontraktust írja alá. Szerződésmintánk a hozzá tartozó, épületgépészeti munkákra vonatkozó melléklettel kiegészítve ingyen letölthető és szabadon felhasználható!

A GKI Gazdaságkutató Zrt. arra számít, hogy az idei a lakásfelújítások éve lesz, és akár 150 ezer otthon rekonstrukciójába is belevághatnak a tulajdonosok. Szükség is van ilyen típusú beruházásokra, mert a hazai ingatlanállomány meglehetősen rossz általános műszaki állapotban van. Épületgépészeti szaklap lévén, mi a legtöbbször az elavult gépészeti rendszerek cseréjének szükségességére hívjuk fel a figyelmet, hiszen rengeteg elöregedett, pazarló fűtési rendszer vagy éppen évszázados vízhálózat van napi használatban az otthonainkban.

A felújítási piac felfutásában jelentős szerepe lehet az otthonfelújítási támogatásának, amelyet idén januártól lehet igényelni. A lehetőséggel a legalább egy gyermeket nevelő (vagy épp első gyermeküket váró) családok élhetnek. A támogatás összege a teljes költségvetés fele, de legfeljebb 3 millió forint lehet. A jogosultságnak egyebek mellett feltétele, hogy az anyagköltségről végig gyűjteni kell a számlákat, és érvényes vállalkozási szerződést is kötni kell a kivitelezésre.

Egy jó szerződés, túl azon, hogy megfelel a törvényi előírásoknak formai szempontból, tartalmában mindkét fél számára biztosítékot jelent. A szerződés elemeinek egyes részei a megbízónak jelentenek garanciát, más passzusai a kivitelezőnek. Az államkincstar.gov.hu oldalon elérhető egy olyan szerződésminta, amelyet kifejezetten a lakásfelújítási támogatást szem előtt tartva készítettek el. Kiadónk jogászai ezt alapul véve megszövegeztek egy javított verziót, amelynek általános jellegű kiegészítései reményeink szerint növelték a szerződéstervezet szakmai színvonalát.

Az általunk készített, kifejezetten épületgépészeti munkákat felsoroló melléklettel ellátott szerződésminta itt szabadon letölthető és felhasználható:

Vállalkozási szerződés minta →

Számoljon velünk!

Mint arról korábban már beszámoltunk, a támogatásról szóló rendelet szövege szerint „a támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 000 000 forint” lehet. Ebből arra következtethetnénk, hogy bármilyen bontásban költsük is el a pénzünket, a fenti határig visszakapjuk, de ez nem így van. Ebből a szempontból a vonatkozó rendelet kulcsmondata, hogy „a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50–50 százalékos arányban szerepelhet”, amiből az következik, hogy a támogatás összegének legalább 50 százalékát kell kitennie a munkadíjnak. Ez kizárja a saját kivitelezést, de számítgatásra kényszeríti azokat is, akik olyan beruházásban gondolkodnak, amelynek az anyagköltsége jóval magasabb a kivitelezési díjnál.

Hogy segítsünk a tervezgetésben, korábban készítettünk egy támogatási kalkulátort, amely egy gombnyomásra kiszámolja, hogy adott anyagár és vállalkozási díj mellett mekkora támogatásra jogosult a beruházó.

Az otthonfelújítási kiadásokból a vállalkozói díj számlákkal igazolt bruttó összege
(Ide csak egész számot írjon, szóköz és írásjel nélkül)
Ft
Az otthonfelújítási kiadásokból az anyagköltség számlákkal igazolt bruttó összege
(Ide csak egész számot írjon, szóköz és írásjel nélkül)
Ft

Az otthonfelújítási kiadásokból a számlákkal igazolt bruttó összeg Ft
Az otthonfelújítási támogatásban figyelembe vehető anyagköltség, illetve vállalkozói díj
(Az 518/2020. (XI.25.) Korm. rendelet 7. § (3) bekezdése alapján)
Ft
Az igényelhető otthonfelújítási támogatás összege
(A felújítási költségek 50%-a, de legfeljebb 3 millió Ft, amelyben az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50%-50%-os arányban szerepelhet.)
Ft
 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Támogatás

Kapcsolódó