Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Öt vonulás, egy mérgezés

2022. november 23. | VGF&HKL online |  857 |

Öt vonulás, egy mérgezés

Remekül példázza a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye, miért van szükség nyílt égésterű tüzelőberendezések használata esetén szén-monoxid-vészjelző beszerelésére. Mint írják, november 22-én ötször vonultak ki a tűzoltók CO-szivárgás miatt, de csak egy helyszínen történt mérgezés – ott, ahol nem volt felszerelve vészjelző.

Számos alkalommal leírtuk már, miért van szükség nyílt égésterű tüzelőberendezések üzemeltetésekor CO-vészjelző berendezés használatára, ezek ugyanis életet menthetnek, ha a nemkívánatos égéstermék bármilyen okból a lakás légterébe áramlik. Ezt támasztja alá a katasztrófavédelem friss közleménye is, mely szerint 22-én, kedden országszerte 5 alkalommal riasztották őket CO-szivárgás miatt, de csak egy esetben történt – szerencsére nem végzetes –mérgezés. Egy fővárosi családi ház fürdőszobájában lett rosszul egy ember késő este. Az esethez a fővárosi hivatásos tűzoltók vonultak. Kiderült, hogy a fürdőszobában lévő átfolyós vízmelegítő miatt jutott a szén-monoxid a levegőbe. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság doktorszolgálata megállapította, hogy a rosszul lett ember szén-monoxid-mérgezést szenvedett. A sérültet a tűzoltók átadták a mentőknek.

És idézzük most ide a szakemberek tanácsait, melyek megfogadása szó szerint életet menthet.

„Sose feledd! Ahol nyílt égésterű fűtőeszközöket használnak (be tudunk nyúlni az égéstérbe és látjuk a lángot), ott folyamatosan fennáll a szén-monoxid-szivárgás veszélye. Ez a tökéletesen karbantartott készülékre is igaz. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz. Kizárólag a szén-monoxid-érzékelő képes „észlelni”, ha a mérgező gáz a levegőbe került. Háziállataink képtelenek erre. A szén-monoxid-mérgezés tünetei: kezdetben fejfájás, émelygés, később hányás, rosszullét. Ha ezeket észleljük magunkon, AZONNAL meneküljünk az ingatlanból és hívjuk a 112-es segélyhívót!”

A szén-monoxid-érzékelők pozitív listáját itt található!

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

COCO-érzékelő

Kapcsolódó

Előzzük meg a bajt!

Előzzük meg a bajt!

Itt a fűtési szezon, ismét kiemelt figyelmet kap a szén-monoxid elleni védekezés