Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Leállhatnak az építkezések a fővárosban

Összeomlás küszöbén a közműszolgáltató – oknyomozásba kezdett a VGF Szaklap

2017. szeptember 4. | Lantos Tivadar |  6072 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Leállhatnak az építkezések a fővárosban

Akár az építkezések is leállhatnak a fővárosban, ha nem tudják a mérnökök időben beadni a gázterveket. Létszámhiánnyal küzd ugyanis a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft., nem vehetnek fel újabb tervellenőröket, ezért a beadandó tervek mennyiségét limitálják. Az eredmény, több hetes, hónapos várakozások, időpontcsúszás, terv nélkül nem kezdhető meg a kivitelezés, melynek egyenes következménye az építkezés leállása.

Frissítés: a Nemzeti Közmű a cikk megjelenése után módosítást kért, amely Botrányt keltett a VGF Szaklap közleménye, reméljük lesz pozitív eredménye című cikkünkben olvasható.

Több tervező is megkereste szaklapunkat a gáztervek beadásának nehézségei miatt. Augusztus közepétől még interneten keresztül lehetett időpontot foglalni. Volt olyan kolléga, aki csak két hónap múlva kapott időpontot. Miután a Magyar Mérnöki Kamarának jelezték a tervezők a problémát, az intézkedések hatására a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. augusztus 30-val visszavonta a rendelkezést, így a mérnököknek személyesen kell megjelenniük a Fiumei úti irodában, ahol sorszámot kötelesek húzni.  A jelenlegi állapot szerint egy tervező 5 tervet adhat be, és a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. ügyfélszolgálat 12 mérnököt fogad naponta. Ez azt jelenti, hogy egy nap 60 terv kerül a tervellenőrökhöz átnézésre, jóváhagyásra. Azonban a jelenlegi létszám mellett mindössze csak 30 tervet tudnak feldolgozni a megadott 8 napos határidővel. Az új határidőket a 157/2017. Kormányrendelet szabályozza, ami 2017. július 1-jén lépett hatályba.

Megkerestük a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. munkatársait, ahol súlyos emberhiányra, és átlagon felüli leterheltségre panaszkodtak. A megfeszített ütemű munka és túlórák mellett is folyamatos csúszásban vannak, ezért a tervek torlódnak. A Nemzeti Közművek, mint a kft. felettes szerve nem engedélyezi újabb tervellenőrök felvételét, helyette a beadható tervek mennyiségét limitálják. Ennek egyenes következménye lesz, hogy bedőlhetnek az építkezések a Fővárosban, ha ugyanis nincsenek meg határidőre a tervek, nem kezdődhet meg az építkezés, nincs használatba vételi engedély, és a 300 négyzetméter feletti épületekre építési engedély sem kapható.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

CégügyekFŐGÁZVGF szaklap

Kapcsolódó

Botrányt keltett a VGF Szaklap közleménye, reméljük lesz pozitív eredménye

Botrányt keltett a VGF Szaklap közleménye, reméljük lesz pozitív eredménye

Hivatalos levélben nyilatkozott a VGF szerkesztőségének az NKM Nemzeti Közművek Zrt. a FŐGÁZ tervfelülvizsgálatainak új rendszeréről.

Miért lassítják a folyamatokat?

Miért lassítják a folyamatokat?

Olvasói levél a FŐGÁZ-botrány kapcsán