VGF szaklap

Klímagáz képzések

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság tájékoztatása

| |  1162 | |

Klímagáz képzések

A fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos európai uniós és hazai szabályozás nyomán 2015. február 18. napján létrehozott Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) – mely az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezetébe integrált, önálló főosztályi besorolással rendelkező szervezeti egység – látja el a klímagázokkal kapcsolatos valamennyi tevékenység hatósági ellenőrzését, felügyeletét. Továbbá gondoskodik a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységet folytató, folytatni kívánó természetes személyek képzési, képesítési és vizsgáztatási feladatainak ellátásáról.

Az 1005/2009/EK rendelet, az 517/2014/EU rendelet, a 2015/2067 bizottsági végrehajtási rendelet, valamint a 60/2016. (XII. 28.) NFM rendelet alapján a telepített hűtő-, klíma- és hőszivattyú-berendezéseken, valamint a járműklíma és szállítmányhűtő szektorban tevékenységet végző személyeknek úgynevezett Klímagáz képesítést kell szerezniük.

A Hatóság 2016. március 23. napján 18, majd - a szükséges felülvizsgálat elvégzését követően - 2017. május 8. napján 16, a Pénzügyminisztérium fenntartása alatt álló szakképzési centrummal kötött képzési megállapodást, amelyek ezen megállapodások keretében ellátják a képzési feladatokat. A szakképzési centrumok rendelkeznek a képzéshez szükséges eszközparkkal, mely segítségével naprakész tudást szerezhetnek, illetve újíthatják meg ismereteiket a tanfolyamokon résztvevők. 

A képzésekre való jelentkezés a Hatóság honlapján keresztül elérhető Klímagáz adatbázisban történik. Az elektronikus felületen felhasználóbarát módon, az igények szerint választhatóak a képzések, csökkentve a vállalkozások és a jelentkezők adminisztratív terheit. A jelentkezést követően a résztvevők számára azonnal elérhető az ingyenes tananyag és Oktatási mód, mely segítségével a jelentkezők a gyakorlati vizsgára készülhetnek, ezzel elősegítve a vizsga sikerességét. A Hatóság által felügyelt képzési rendszer kiemelkedő előnye, hogy az ország bármely területéről könnyen elérhető tanfolyam- és vizsgahelyekkel várja a képzésre jelentkezőket. 

A Hatóság által indított oktatásokra 2017-ben és 2018-ban 2399 fő jelentkezett. A jelentkezők 190 tanfolyamidőpont közül választhattak, melyek közül 141 normál képzés, 49 megújító képzés volt. (Békéscsaba: 4, Budapest: 51, Debrecen: 17, Győr: 10, Hódmezővásárhely: 3, Kiskunhalas: 3, Mátészalka: 2, Nagykanizsa: 3, Nyíregyháza: 5, Pécs: 21, Szeged: 44, Szolnok: 9, Szombathely: 8, Tatabánya: 10). A képzések között alapvető különbség, hogy megújító képzésre kizárólag a magyar képzési rendszerben szerzett, érvényes képesítéssel rendelkező természetes személyek jelentkezhetnek az érvényesség lejártát megelőző 6 hónapon belül. Sikeres megújító vizsga teljesítése esetén 3 évvel hosszabbodik meg a képesítés érvényessége, míg a Klímagáz képzésen a megszerzett képesítés a képesítési tanúsítvány kiállításától számított 5 évig érvényes.

Emellett 2017 januárjától a továbbképző szervek számára lehetőség nyílt szakmai továbbképzések szervezésére, melyek elvégzéséért a résztvevőnek kreditpont jár. A Hatóság egy évvel meghosszabbítja azon személy képesítési tanúsítványának az érvényességét, aki a képesítés érvényességének ideje alatt szakmai továbbképzéseken igazoltan 50 kreditpontot gyűjt össze. A továbbképzésen kiemelt figyelmet kell fordítani a szakmai tevékenységet befolyásoló információk és az üvegházhatású gázok alkalmazásokban való helyettesíthetőségének lehetőségeire, továbbá az alternatív technológiák ismertetésére. 2017-ben két alkalommal került sor szakmai továbbképzésre. 2018 februárjától pedig a Hatóság saját szervezésű kreditpontos képzéseket is tart, melynek tananyagát jelenleg elsősorban a Klímagáz adatbázis használatának gyakorlati bemutatása képezi.