Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Méltatlanul mellőzött napkollektorok

| |  395 | |

Méltatlanul mellőzött napkollektorok

Emlékeinkben még él a ’90-es évek hangulata, amikor egyre nagyobb számban kerültek értékesítésre e környezetbarát, szinte nulla befektetett energiával működő, megújuló energiaforrásokat használó hőtermelő berendezések.

Nemcsak a lakosság körében vált kedveltté ez az alapvetően használati melegvízkészítéshez használható technika, hanem az ipari alkalmazásokhoz (pl. mosoda) és közületi létesítményekhez (pl. iskola, óvoda) is egyre nagyobb számban került beépítésre. A fejlődés egészen a 2008 évi gazdasági válságig megfigyelhető volt, bár az utolsó években már érződött egy csökkenő tendencia. Több okra is vissza vezethető a jelenség. Egyrészt a rezsicsökkentés okozta gázárak alacsony volta, másrészt a napkollektorok bekerülési összegéből erre az alacsony árra számolt 20-25 év megtérülési idő elég markánsan visszaszorította a napkollektoros beruházásokat, mert ez a 20-25 év maga a napkollektor kihordási idejével közel azonos idő intervallum.

Mégis, mi az aktualitása napjainkban a napkollektoroknak?

Az épületeink egyre kevesebb energiabevitellel is beérik a téli méretezési állapotban. Ez az épületfizikai előírások szigorodásából, ennek következtében alkalmazott hőszigetelésnek, valamint a klímaváltozás hatásaiból következik. Ez azt jelenti, hogy lassan nem lesz olyan hőtermelő berendezés, ami nem mutatna túlméretezést, de a használati melegvízellátásnak továbbra is – sőt az átlagos felhasználástól eltérő használat miatt – komoly teljesítményigénye keletkezik, illetve keletkezhet.

A közvetlen és a szórt sugárzás részhányada

Globális sugárzás Magyarországon

A jól kiválasztott és méretezett napkollektorok családi házak esetében 4 évszakos időjárási körülmények között sem képesek 100%-ban kiváltani pl. a használati melegvízkészítéshez (HMV) szükséges hőenergiát, de annak 50-65%-át képesek tiszta és környezetbarát nap-energiából előállítani.

Ennél a résznél meg kell említeni a napkollektorokkal történő fűtés-rásegítés kérdését is. A HMV készítésnek pont az inverzét láthatjuk, ha megvizsgáljuk az éves energiamérlegét. Hatalmas nyári túltermelés keletkezik, melynek kezelése elengedhetetlen a napkollektor élettartama és a rendszer működőképessége érdekében.

HMV éves energiamérlege havonta

Fűtés éves energiamérlege havonta

Visszatérve a HMV felhasználás részleges fedezésére. Amellett, hogy nyáron szinte teljesen át tudja venni a környezetbarát napenergia a hőtermelést a beépített pl. gázkészüléktől, téli időjárási körülmények között sem teljesen haszontalan, mert bár alacsony intenzitással üzemel a rendszer, a bejövő hidegvíz előmelegítése által hozzájárul a HMV elkészítéséhez.

Napkollektoros rendszer elvi kialakítása HMV készítés esetén

Milyen ismérvekkel rendelkezik egy jó napkollektor?

  • a konstrukciójából fakadóan legalább 20 év a kihordási ideje és ne párásodjon (síkkollektor) be az üzemeltetés alatt
  • a kihordási idő után újrahasznosítható (felhasznált anyagok alapján)
  • az üresjárási (stagnáció) magas hőmérsékleteken a „fém a fémen” tömítések szavatolják a tökéletes tömítettséget a teljes élettartam alatt
  • megfelelő építési tartozékok álljanak rendelkezésre a különböző felületekre (tetősíkba, magastetőre, lapostetőre stb.) történő szakszerű és biztonságos beépítésre
  • a napkollektorokhoz a gyártó által illesztett HMV-tároló, szolár szivattyú-állomás, vezérlés és egyéb a szereléshez szükséges tartozékok álljanak rendelkezésre
  • a kiválasztása méretezéssel, szimulációval alátámasztott legyen a túlméretezés elkerülése érdekében

Balra: Weishaupt WTS F1 és F2 napkollektorok

Jobbra: WTS F1 exkluzív napkollektor tetősíkba építve

A napkollektorok alkalmazása környezetvédelmi, energiahatékonysági és nagymértékben felhasználói döntés! Nagyon fontos a felhasználó felelős gondolkodása, hogy nem csak és kizárólag a megtérülési idő, hanem a környezetre gyakorolt jótékony hatása is szerepel döntésének meghozatalában. A tudat, hogy bár az alacsony energiahordozó árak mellett a megtérülési idő még mindig elég magas, a nyári HMV hőtermelés szinte nulla rezsiköltség (csak a szolár állomás A-energia osztályú szivattyújának és a vezérlő elektronika áramfelhasználási költsége terheli) mellett megvalósítható. A napkollektor alkalmazása a levegős hőszivattyúk alkalmazása mellett is javasolt. Főleg abban az esetben, amikor a hőszivattyút hűtésre is használjuk. Az energiamérleg szempontjából mindenképpen megéri alaposan, átgondoltan foglalkozni a kérdéssel.

További információk →

MegújulókNapkollektorWeishaupt