Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Gázkazán és hőszivattyú? Előtérben a hibrid fűtési rendszerek

2022. augusztus 9. | Lantos Tivadar |  6767 |

Gázkazán és hőszivattyú? Előtérben a hibrid fűtési rendszerek

A gázkazán és hőszivattyú együttese egyre hangsúlyosabb szerephez jut. Nemcsak az új építésű épületekben szükséges megújuló energiák kötelező telepítése miatt, hanem az egyre inkább megtérülő, és gazdaságosabban működtethető rendszerek miatt is.

Megbízhatóság

A kondenzációs gázkazánok értékeit nem kell külön ecsetelnünk. Kiforrott, megbízható technológiáról van szó, amely évtizedek alatt már bizonyított. Jóval egyszerűbb rendszer egy hőszivattyúhoz képest, azonban hatásfokban alulmarad a kondenzációs kazán. Viszont a hőszivattyú alacsony külső hőmérsékletnél egyre rosszabb hatásfokkal rendelkezik, míg a kondenzációs gázkazán stabilan hozza hőmérséklettől függetlenül a hatásfok értékeket. Ha viszont a két technológia előnyeit egyesítjük egy vezérlő rendszerrel, akkor még takarékosabb fűtési rendszert alakíthatunk ki. Így az átmeneti időben, és 0 fok környékén dolgozhat a hőszivattyú, a kemény mínuszokban viszont a gázkazán előnyei dominálhatnak. Ezen kívül ismeretesek a mai energiaárak, a felhasználók azon spekulálnak, hogy mind a fűtés, mind pedig a gázfogyasztás területén átlagfogyasztáson belül tudjanak maradni, így a kedvezményes árat tudják igénybe venni. Mivel a hőszivattyú villamos energiával működik, a kondenzációs kazán pedig gázzal, megfelelő vezérléssel ezek a szempontok is figyelembe vehetők.

Fűtésszerelők szerelhetik

Egy monoblokk kültéri egységben helyezkedik el a zárt hűtőkör. Éppen ezért jó hír, hogy gázszerelő végzettséggel is telepíthető a rendszer, nem kell külön hűtéstechnikai végzettség vagy F-gáz vizsga. Természetesen abban az esetben, ha a hűtőkört javítani vagy megbontani kell, akkor már szükség van a megfelelő hűtéstechnikai szerelő papírokra. Szerelése egyszerű, alap fűtéstechnikai ismeretekkel és szerszámokkal viszonylag könnyen telepíthető. A fűtési víz megy a kültéri monoblokk egységhez, a fűtési víz belső csatlakozási pontja a beltéri egység, amelyhez a gázkészülék is csatlakozik és egyesíti a két rendszer legjbb tulajdonságait. Abban az esetben, ha alacsony a külső hőmérséklet, vagy nagyon magas az előremenő hőmérsékleti igény (például HMV készítés, hidegben radiátoros fűtés) a gázkazán dolgozik, egyéb esetben a hőszivattyú.

Gazdaságos

Új építésű épületekben mindenképp szükség van a megújuló energiára. Erre vannak vészmegoldások, mint a hőszivattyús villanybojler, amely igen csekély hatásfokkal dolgozik, de a törvényi előírásoknak megfelelővé teszi az épületet, lakásokat. Ennél azonban sokkal jobb a megbízható, és biztonságot nyújtó hibrid rendszer, amely minden időben a legkedvezőbb energiafogyasztással képes üzemelni, hiszen primer energiaként használ elektromos energiát, és használ gázt is. A szerelőknek, szervizpartnereknek a gáz és az elektromos energia éppen aktuális árait be kell programozni a rendszer energiamenedzserébe, attól függően, hogy normál, H vagy GEO tarifát használ-e a hőszivattyú. A készülék eldönti, hogy működési állapotának megfelelően az adott pillanatban melyiket megfelelő használni, a gázkazánt vagy a hőszivattyút.

Tervezésre szükség van

A rendszer berendezése nem olcsó, több milliós beruházásról van szó, azonban a növekő energiaárak miatt néhány év alatt megtérülhet a befektetés. Amennyiben ezt a rendszert még napelemekkel is kombináljuk, további megtakarításokat érhetünk el. A megtérülés és a beruházás esetén figyelni kell, célszerű erre vonatkozóan mérnök segítségét kérni, aki könnyen kiszámíthatja, hogy a befektetésünk rentábilis lesz-e, és ha igen, mikor.

A hibrid rendszereknél szükség van épületgépész tervező bevonására is. A rendszer ugyanis bonyolultabb, mint egy átlagos fűtési rendszer, és lehetnek buktatói. Ilyen lehet például meglévő gázkazános rendszerhez történő illesztés. Le kell-e választani a monoblokkos hőszivattyút hőcserélővel? Fel kell-e tölteni fagyállóval? Kell-e puffertárolót kialakítani? Ezek olyan kérdések, melyek a rendszer adottságaitól, a felhasználók igényeitől nagymértékben függenek. Ezért szükséges átgondoltan nekivágni a teepítésnek.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Fűtési rendszerhibrid rendszerHőszivattyúKazán

Kapcsolódó