Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Nem csepeghet bárhová

Mi legyen a klíma kondenzvizével?

| |  1778 |

Nem csepeghet bárhová

A levegőből kicsapódó pára cseppvíz formájában folyamatosan gyűlik a készülékben. Ha ez nem tud maradéktalanul távozni a készülékből, vagy ha „rossz” helyre megy, bizony, jelentős problémákra válthatunk bérletet.

Először is el kell kerülni a készülékben, csövekben pangó víz kialakulását. Ez ugyanis ideális környezet a penészgombáknak, baktériumoknak, a keletkező biofilm remek táptalaja az olyan mikroorganizmusoknak, mint például a Legionella.

„A párásítóval nem rendelkező légkezelők, a split klímák és a fan coilok is terjeszthetik a kórokozót, ha a hűtőfelületen vagy egyéb környezeti levegőnél hidegebb felületen lecsapódó és a kondenzvízgyűjtőtálcán összegyűlő víz elvezetése nem megfelelő. Kondenzvíz felhalmozódás leggyakoribb oka a tálca vízelvezetésének rossz konstrukciója, hibás szerelése vagy nem megfelelő karbantartása. A kockázatcsökkentés alapvető módja ez esetben a megfelelő kondenzvíz-elvezetés biztosítása.” – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ módszertani levelében.

A cseppvizet szigorúan tilos közterületre (utcára, járdára) kivezetni, ezt az önkormányzatok helyi rendeletben szabályozzák. Nem lenne szabad a járókelők fejére csöpögtetni a klímát, ám az önkormányzatoknál általában nincs kapacitás a szabálytalan felszerelések ellenőrzésére.

A beltéri egységben keletkező kondenzvíz legjobb helye a szennyvízcsatorna, esetleg az esőcsatorna. A csatornaszag kizárására bűzzáró szifont alkalmazhatunk, amely akár falba is építhető, ahol pedig nem megoldható a víz gravitációs elfolyása, kompakt kondenzvíz-szivattyút építhetünk be.  Gyűjtőedénybe, vagy szabadba is vezethető a cseppvíz, ha tudjuk hasznosítani.  A rovarkárok megelőzhetők a kondenzcső végére szerelhető rovarvédő rács felszerelésével.

A témával szeptemberi lapszámunkban bővebben is foglalkozunk.

Legyen Ön is előfizetőnk!

Magyarország piacvezető épületgépészeti szaklapja nélkülözhetetlen olvasmánya minden munkájára igényes, a szakma aktualitásait követő szakembernek. A VGF&HKL tematikája széleskörűen öleli fel a szakmát érintő kérdéseket, így első kézből tájékozódhat szakcikkeink segítségével – évente 10 alkalommal.

ELŐFIZETÉS →

KarbantartásKlímaLegionella

Kapcsolódó