Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Leolvasztás gázzal

Hűtőberendezések leolvasztása a gyakorlatban 2.

| |  1262 |

Leolvasztás gázzal

Előző cikkünkben szó volt arról, hogy a fagypont alatti szívóhőmérsékleten működő hűtőrendszerek párologtató csövei, bordái idővel eljegesednek. Hogy a problémát megelőzzük, jégtelenítésre van szükség. Megvizsgáltuk a cikluson kívüli leolvasztás, valamint az elektromos leolvasztás lehetőségeit. Ez alkalommal nézzük át a gázzal történő leolvasztás módszerét.

A gázzal történő leolvasztás a rendszer belső energiáját használja a párologtató a leolvasztásához. Az évek során a hűtőrendszerekben számos különféle módszert alkalmaztak a forró gáz bevezetésére az elpárologtatóba. Ezen módszerek mindegyikét tovább fejlesztették, a különböző gyártók igényeiknek megfelelően finomították a műveletet.

Fordított ciklus

A normál hűtőciklus alatt a rendszer ugyanúgy működik, mint bármely más DX rendszer, ahol a kondenzátor biztosítja a folyékony hűtőközeget. A TEV (termosztatikus expanziós szelep) a hűtőközeget a terhelés alapján szükség szerint adagolja a párologtatóba, hűtési hatást eredményezve. Azokban a rendszerekben, ahol a párologtató telített szívási hőmérséklete 0 ˚C alatt van, a párologtató peremén és csövein jég alakul ki. A gázzal történő leolvasztáshoz négyutas fordítószelep szükséges, amely lehetővé teszi a rendszer hűtőközegének áramlását a leolvasztási ciklus indításakor. A kompresszor kisülő gőzét most visszafelé irányítják a párologtatón keresztül, kondenzálva a nagynyomású gőzt folyadékká, és megolvasztva a jeget. Az újonnan létrehozott folyékony hűtőközeget át kell engedni egy expanziós eszközön, és hagyni kell párologni, mivel visszajut a kondenzátoron, mielőtt alacsony nyomású gőzként visszatér a kompresszor szívó oldalába. Ez a módszer gyorsabb leolvasztást eredményez, de számos tervezési és üzemeltetési óvintézkedést kell betartani. Először is, a rendszernek két tágulási szelepre és egy visszacsapó szelepre van szüksége. A hűtőközeg-elosztót használó rendszereknél a fúvóka nyílása nem lesz elegendő méretű ahhoz, hogy a leolvasztó gáz áthaladhasson rajta anélkül, hogy túlzott nyomásesést ne okozna. Oldalsó kimeneti elosztót kell használni, hogy a leolvasztó gáz áramlását biztosítsuk az elosztó fúvókák körül. Szívószűrő használata esetén, vagy ha tisztítási eljárás során szívószűrő-szárítót adtak a rendszerhez, azt a fordítószelep és a kompresszor közötti szívóvezetékbe kell telepíteni.

Háromcsöves technológia

Ennek a leolvasztásnak a nevét egy különálló, a kompresszorállvány és az elpárologtató(k) között futó harmadik cső, azaz a leolvasztó gázellátó cső adja. Forró gázt vesznek a kompresszor ürítéséből és azt vezetik a párologtató bemeneti nyílásába a TEV után. Amint előrehalad az elpárologtatón, a hőenergia átkerül a párologtató peremén és csövein lévő jégre, és megolvasztja azt.

Gázkibocsátás differenciálszeleppel

A forrógáz-leolvasztást alkalmazó egypárologtatós rendszer egyik hátránya a kompresszor jelentős leterheltsége a leolvasztási ciklus alatt. Amikor az elpárologtató forró gázt kap a bemeneti nyílásánál, és kondenzátorként viselkedik a felhalmozódott jég megolvasztásának folyamatában, a hűtési ciklus hűtési terhelés nélkül nem tarthat sokáig. Tehát a leolvasztás időtartamának rendkívül rövidnek kell lennie az egypárologtatós rendszeren. Ha több párologtatót vezetnek be egy közös szívóvezetékbe, ezt úgy lehet elérni, ha egy adott időben korlátozzák a leolvasztott áramkörök számát. Ez lehetővé teszi a kompresszor megfelelő terhelését ahhoz, hogy elegendő magas hőmérsékletű kisülési gőzt generáljon a leolvasztási ciklus végrehajtásához.

Természetesen sok más módszer is létezhet ezeken kívül a jegesedés megszüntetésére, mi most az iparban leggyakrabban használtakat vettük górcső alá. H a téma felkeltette az érdeklődését, kérjük kommentálja cikkünket hasznos észrevételeivel.

Hűtés

Kapcsolódó

Megtört a jég

Megtört a jég

Hűtőberendezések leolvasztása a gyakorlatban 1.