Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hogyan válasszunk folyadékhűtőt 5 lépésben?

2022. szeptember 8. | támogatott cikk, szponzor: Atlas Copco |

Hogyan válasszunk folyadékhűtőt 5 lépésben?

Az ipari hűtőgépek a gyártás elengedhetetlen részét képezik, hiszen nem állhat le a termelés egy túlmelegedés miatt. Az utóbbi időben jelentős innovációk láttak napvilágot a folyadékhűtők terén, növelve a teljesítményt és hatékonyságot.

Címkép: az Atlas Copco vadonatúj folyadékhűtőivel akár 30% energiát is megtakaríthat.

Egy hűtőberendezés kiválasztásakor a következőket kell megvizsgálni:

  1. a hűtőfolyadék típusa (víz,víz-glikol);
  2. a hűtőfolyadék hőmérséklete;
  3. az áramlási és nyomásigény;
  4. az üzemi környezet és a környezeti hőmérséklet;
  5. a szükséges folyadékhűtő elvárt hűtési kapacitása/ teljesítménye

1. Hűtőfolyadék

 A hűtőfolyadék hűtési teljesítménye az adott hőmérsékleten mért tulajdonságaitól függ: a fajhő, a viszkozitás és a fagyás- / forráspont. Alacsony vagy magas beállított hőmérséklet esetén ajánlott az etilén- vagy propilénglikol bizonyos arányú keverése vízzel (10-50%-ban). A helytelenül méretezett rendszereknél korrózió és szivárgás fordulhat elő. A legmodernebb folyadékhűtőkben, mint az Atlas Copco TCX és TCA sorozatai, a tartály és a centrifugálszivattyúk hidraulikus részei rozsdamentes acélból készülnek. A legkorszerűbb, teljesen alumínium mikrocsatornás kondenzátorok hosszú élettartamot biztosítanak korrózió nélkül, és más típusú hőcserélőkhöz képest 30%-kal kevesebb hűtőközeg töltetet igényelnek.

2. A hűtőfolyadék hőmérséklete

A beállított hőmérséklet befolyásolja a gép hűtőteljesítményét. Ha a szabadban helyezzük el, szükséges meghatározni a leghidegebb kilépő folyadék hőmérsékletet.

3. Áramlási és nyomáskövetelmények

A szükséges áramlási sebességet a szivattyú méretével és teljesítményével kell meghatározni.

  • Nyomás: Az alulméretezett szivattyú csökkenti a folyadék áramlási sebességét. Ha a hűtőberendezést belső nyomáscsökkentéssel szerelték fel, a folyadék visszaáramlik a hűtőbe. Ezzel a szivattyú élettartama drasztikusan csökkenhet; a folyadék áramlása megszűnik, a folyadék felforrósodik, végül elpárolog, és nemcsak a hűtési kapacitást csökkenti, de a csapágyak, tömítések és járókerekek kopásához vezet.
  • Áramlási sebesség: Ha kicsi az áramlás, elégtelen a hőátadás, így a hűtőfolyadék nem veszi át a szükséges hőt. Fontos figyelembe venni az összes tömlőt, szerelvényt, csatlakozást és magassági változást, mivel ezek növelhetik a nyomásigényt.

4. Működési környezet

  • Környezeti hőmérséklet. A léghűtéses berendezés hőleadási képessége függ a környezeti hőmérséklettől. Ha melegebb a környezeti levegő, kisebb a hőmérsékletkülönbség és ezért csökken a hőátadás. Ha vízhűtéses gépet telepítünk, a magas hőmérséklet szintén negatív hatással lehet a kompresszorra, a szivattyúra és az elektronikára. A beltéri hűtők esetében a maximális környezeti hőmérséklet 40 °C.
  • Térbeli korlátozások: Elégséges légáramlás nélkül a kevés környezeti levegő gyorsan felmelegszik, ami befolyásolja a hűtő teljesítményét.

5. Miért fontos a megfelelő teljesítmény?

Ennek meghatározásához ismerni kell az áramlási sebességet és azt a hőenergiát, amelyet a berendezés a hűtőközegnek átad, azaz a bemeneti és a kimeneti víz közötti hőmérséklet különbséget.

A víz fajlagos hőkapacitása 4,2 kJ/kg K, de ha tartalmaz glikol adalékanyagokat, akkor ez az érték 4,8 kJ/kg-ra nő.

Karbantartás, biztonság és ellenőrzés

Az Atlas Copco folyadékhűtők IP54-es besorolású, hangcsillapított burkolata akár –45 °C-os környezeti hőmérsékleten is biztosítja a folyamatos működést. Könnyen hozzáférhetők az alkatrészek: a hűtőrendszerek elöl, a hűtővíz-keringető egység pedig hátul. A széles burkolóelemek és az intelligens elrendezés csökkenti a karbantartási időt.

A TCX sorozat folyadékhűtői számos biztonsági berendezéssel rendelkeznek: áramlás- és szintkapcsolók, hő- és nyomásérzékelők, forgattyúházfűtés és szűrők. A hermetikusan zárt hűtőkör megakadályozza a hűtőgáz szivárgását, és nulla karbantartást igényel. Az érintőképernyős vezérlő energiatakarékos algoritmusokkal működik és figyelmeztet a beállított paraméterektől való eltérés esetén. A nagyobb modellekben intelligens távfelügyelet-előkészítés található.

Az Atlas Copco szakértői személyes konzultációval és mérési modellezéssel támogatják ügyfeleiket ebben a kiválasztási folyamatban. További szempontok a kiválasztáshoz a Hogyan válasszunk folyadékhűtőt? című cikkben olvashatók.


Keresse az Atlas Copco tanácsadóit:
06 20 374 3655
folyadekhutok@atlascopco.com


 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →