VGF&HKL szaklap

Üzembe lehet-e helyezni a régi gázfogyasztó-készülékeket?

| |  604 | |

Üzembe lehet-e helyezni a régi gázfogyasztó-készülékeket?

Leporoltuk a gázfogyasztó készülékekről szóló ErP-s információkat, rendeleteket és észrevettünk egy érdekességet, ami alapjaiban megváltoztathatja a gázfogyasztó készülékek beüzemelésének lehetőségét. Megjelent a VGF&HKL legújabb, áprilisi száma, melyből olvasóink első kézből értesülhetnek a szakmát érintő legfrissebb történésekről.

A gázfogyasztó készülékek gyártására, forgalmazására és használatbavételére vonatkozó európai uniós környezetvédelmi és energiatakarékos irányelvekből született rendeletek, jogszabályok (a GAD 1999. január 1-jétől, a GAR 2018. április 2. napjától hatályos) évek óta a hazai gázszerelők, kereskedők és felhasználók egyik legrettegettebb témái. Az EU-s direktívák értelmezése és a hazai törvényhozásba illesztése olyan vitákat keltett a jogalkotók, a szolgáltatók és a gyártói képviseletek között, aminek sok esetben a végfelhasználók látták kárát.

Nagyon sok fórumon, konferencián lehetett hallani, ahogy épületgépész szakemberek vitatkoznak az ErP rendeletek egy-egy nyelvtani, logikai (pl.: and/or, tükörfordításban és/vagy) kifejezés értelmezésén. Többek között ez a kifejezés jelent meg a gázfogyasztó készülékek „forgalomba helyezésének és/vagy üzembehelyezésének” tilalmánál is. Volt, aki úgy értelmezte, hogy az és/vagy azt jelenti, hogy választhatunk az „és”,illetve a „vagy” jelentése között, más pedig úgy értelmezte, hogy az „és”,illetve a „vagy” logikai lehetőség egyidejű használata a helyes, és volt olyan is, aki egyáltalán nem értelmezte a szöveget... Ennek az lett az eredménye, hogy lényeges eltérés tapasztalható egyes gázfogyasztó készülékek használatbavételi eljárásainál az ország különböző részein, hiszen egyes földgázelosztók, kéményseprőipari tevékenységet ellátók a szöveget másként értelmezve eltérő eljárásokat alkalmaznak. Hogy kinek is van igaza? Erre keresi a választ a VGF&HKL.

A 120 oldalon megjelenő VGF&HKL szaklapból olvasóink megismerhetik a felújított Szépművészeti Múzeum épületgépészetét. A termográfia témakörét körbejáró cikksorozatunkból sok hasznos információt szerezhettünk: megtudtuk, hogy milyen paraméterekkel rendelkező készülékkel érdemes munkához látnunk, és a mérések mikéntjéről is sok minden kiderült, ezúttal pedig a nyílászárók környékén fogunk vizsgálódni.

Hogy tovább borzoljuk a kedélyeket, megvizsgáltuk az ErP direktívákat a hőszivattyúkra vonatkozóan. Bizony itt is sok érdekesség kiderült, amely megváltoztathatja az eddigi gyakorlatot.

A legjobb épületgépészek előfizetőink
Az előfizetőink a legjobb épületgépészek!

Legyen Ön is előfizetőnk!

Magyarország piacvezető épületgépészeti szaklapja nélkülözhetetlen olvasmánya minden munkájára igényes, a szakma aktualitásait követő szakembernek. A VGF&HKL tematikája széleskörűen öleli fel a szakmát érintő kérdéseket, így első kézből tájékozódhat szakcikkeink segítségével – évente 10 alkalommal.

ELŐFIZETÉS →

ErPVGF szaklap