Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Védettségi mozgalom

| |  1944 |

Az alábbi tartalom archív, 13 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Védettségi mozgalom

Az Épületgépészeti Múzeum azért dolgozik, hogy megmentse az elmúlt időszak tárgyait. A leltárba vett darabok száma már 2300 felett van. A gyűjtőmunka során gyakran találkoznak olyan berendezésekkel, melyek bár már muzeális korban vannak, de még tökéletesen működnek eredeti szerepükben. Ezen tárgyak megmentésére találták ki a „védetté nyilvánító” emlékplakettet, amellyel (sorszámozottan) a tulajdonos vagy üzemeltetővel egyetértésben jelölik meg a védendő műszaki értékeket. Ez csak erkölcsi védettséget jelent, de talán egy későbbi felújítás, bontás idején, ha a jóérzésű kivitelező látja a bronzból készült plakettet, akkor az azon található elérhetőségen visszajelez majd, és megmenthetők lesznek. Amikor a tárgy semmilyen veszélynek sincs kitéve, szakmai értékét hangsúlyozandó helyezik el plakettjüket. A szegedi Gyufagyár sugárszivattyúján, illetve a Szegedi Tudományegyetem szobányi szenes kazánján és láncrostélyán helyeztek el ilyen jelzést.

Az Épületgépészeti Múzeum azért dolgozik, hogy megmentse az elmúlt időszak tárgyait. A leltárba vett darabok száma már 2300 felett van. A gyűjtőmunka során gyakran találkoznak olyan berendezésekkel, melyek bár már muzeális korban vannak, de még tökéletesen működnek eredeti szerepükben. Ezen tárgyak megmentésére találták ki a "védetté nyilvánító" emlékplakettet, amellyel (sorszámozottan) a tulajdonos vagy üzemeltetővel egyetértésben jelölik meg a védendő műszaki értékeket. Ez csak erkölcsi védettséget jelent, de talán egy későbbi felújítás, bontás idején, ha a jóérzésű kivitelező látja a bronzból készült plakettet, akkor az azon található elérhetőségen visszajelez majd, és megmenthetők lesznek. Amikor a tárgy semmilyen veszélynek sincs kitéve, szakmai értékét hangsúlyozandó helyezik el plakettjüket. A szegedi Gyufagyár sugárszivattyúján, illetve a Szegedi Tudományegyetem szobányi szenes kazánján és láncrostélyán helyeztek el ilyen jelzést. Amennyiben a tisztelt olvasó tud megvédendő tárgyról, tárgyakról kérjük jelezze! További információk: www.epuletgepeszetimuzeum.hu.

(Kép: félköralakú öntöttvas fűtőtest gőzfűtésre a szegedi Közfürdőből. Különleges kivitelű bordáscső, levegő szétterelő bordákkal.)

Múzeum