VGF szaklap

Elhunyt Dr. Meszléry Celesztin

| |  2829 | |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Elhunyt Dr. Meszléry Celesztin

2009. november 6-án a szakma elveszítette egyik nagy öregjét. Kevés olyan ember van, akit becenéven szólítanak, és mégis meg tudja őrizni tekintélyét – „Cöli” ilyen ember volt, mert megszólítása neve és munkássága egyediségét tükrözte. Dr. Meszléry Celesztinnek óriási szerepe volt a szakma egységesülésében, véleményének konszenzusra hozásában, és eme szakmai platform fenntartásában.  Szaklapunk külön hálás Dr. Meszléry Celesztinnek azért a segítségért, amit a lapinduláskor nyújtott, majd későbbi kiváló cikkeiért, publicisztikájáért. Búcsúzunk tőle, nehezen betölthető űrt hagyott maga után. Alábbiakban álljon itt Dr. Chappon Miklós nekrológja. Rendhagyó nekrológ Nem! Nem hiszem el, hogy legfőbb tanítómesterem, mentorom, barátom Dr. Meszléry Celesztin a magyar épületgépészeti szakterület meghatározó személyisége nincs többé. Bár az utolsó két-három évben a sors komoly megpróbáltatásoknak tette

2009. november 6-án a szakma elveszítette egyik nagy öregjét. Kevés olyan ember van, akit becenéven szólítanak, és mégis meg tudja őrizni tekintélyét – „Cöli” ilyen ember volt, mert megszólítása neve és munkássága egyediségét tükrözte. Dr. Meszléry Celesztinnek óriási szerepe volt a szakma egységesülésében, véleményének konszenzusra hozásában, és eme szakmai platform fenntartásában.  Szaklapunk külön hálás Dr. Meszléry Celesztinnek azért a segítségért, amit a lapinduláskor nyújtott, majd későbbi kiváló cikkeiért, publicisztikájáért. Búcsúzunk tőle, nehezen betölthető űrt hagyott maga után.

Alábbiakban álljon itt Dr. Chappon Miklós nekrológja.

Rendhagyó nekrológ

Nem! Nem hiszem el, hogy legfőbb tanítómesterem, mentorom, barátom

Dr. Meszléry Celesztin

a magyar épületgépészeti szakterület meghatározó személyisége nincs többé. Bár az utolsó két-három évben a sors komoly megpróbáltatásoknak tette ki, nehéz próbatételeken kellett megfelelnie, amiket Ő hősiesen tűrt, küzdött. Még halála előtt néhány héttel sem hittük, hogy ilyen közel a vég. Mondhatjuk, fiatalon (néhány hónappal múlt el 70) hagyta ránk, követőkre korábbi tervei végrehajtását. Nem lesz könnyű, hiszen Ő nagy munkabírású, széles látókörű és műveltségű, ötletekben gazdag és rendkívül alapos, precíz szakember és kiváló előadó, oktató volt. 1972 óta dolgoztam vele, nagyon sokat tanultam és kaptam Tőle. Először Tudományos Diákköri-, majd diplomatervező hallgatója lehettem. A végzés után Ő vitt be a Tanszékre, majd 1982-ben, közösen szerveztük meg a TETA Tervező és Tanácsadó Mérnöki Kisszövetkezet Épületgépészeti részét, másodállásban. A Tanszékről való kényszerű távozásunkat követően, a FÉG SZV igazgatójaként alapított Kft.-ben, dolgoztunk együtt tovább.

Közben 1993-ban együtt indítottuk el a Kéményjobbítók Országos Szövetségét, majd Ő 1998-ban, a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség szervezésébe is bevont.
Szakmai Oktatási- Kutatási vonalon legnagyobb eredményének könyvei, egyetemi jegyzetei, szabadalmai, konferencia előadásai és szakcikkei (összesen közel 200) tekinthetők.

Dr. Meszléry Celesztin, mindannyiunk „Cöli”-je rendkívül tevékeny, sokoldalú és segítőkész ember volt. Munkásságát ismertetni, összefoglalni, a terjedelmi korlátok miatt sem könnyű, de ízelítőül álljon itt néhány adat:
1964 Épületgépészmérnöki diploma
1976 Egyetemi doktor
1986 Műszaki tudomány kandidátusa
1994 Ph D fokozat
1991 Címzetes egyetemi docens BME
1998 Címzetes főiskolai tanár PE

Elkötelezettségére jellemző, hogy összesen 4 főállású munkahelye volt. Az IPARTERV-ben szerzett 3 éves tervezői gyakorlat után 19 évig oktatott a BME I. Épületgépészeti Tanszékén. A FÉG-ben töltött 7 évet (a fejlesztő mérnöktől - általános vezérigazgató helyettesig jutott) követően 5 évig volt a Gázszolgáltatók Egyesületének ügyvezető igazgatója.

Nagy idők tanúja Ő, olyan professzorokkal dolgozott egy időben, mint Gillemot, Heller, Gruber, Macskásy vagy Vida. Ritka dolog, hogy valaki alapos, és mégis kivételes „egészlátó” képességgel is rendelkezik. Nagyon jó volt a rendszerező képessége és igazságérzete is, talán ezért volt olyan kiváló tanár, illetve ezért szerették annyira a hallgatók.

Szerencsére már életében is elismerték tevékenységét, eredményeit. Ezt bizonyítják kitüntetései (több, mint 20), a Műszaki Könyvkiadó Nívódijaitól (1975, 1979, 1985), az Alpár Ignác, Lechner Ödön, Macskásy Árpád Díjakon át a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetésig. Ez utóbbit az „oktatói, gazdasági vezetői, gazdaságszervezői” tevékenységéért kapta 1994-ben.

Kiemelkedő volt tudományos, szakmai, közéleti munkássága is. Az Építőipari Tudományos Egyesületben 1968-tól dolgozott, szakosztály titkártól az ÉTE elnöke funkciókban. Jellemző, hogy alapszabályt módosított az Egyesület, hogy a harmadik négyéves periódusban is Ő lehessen az elnök. A Magyar Mérnöki Kamara alapító tagja (1989) és egyik vezetőjeként is maradandót alkotott. A Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara elnökségi tagja, a Minősítő Bizottság tagja, valamint az Épületgépészeti Tagozat Minősítő Bizottságának tagjaként is sokat dolgozott.

A kémény- égéstermékelvezetés szakterületen végzett kiemelkedő munkásságáért „Tiszteletbeli Kéményseprő” kitüntető címet kapott.
Több főhatóság bízta meg különböző szakmai feladattal, így az IKM miniszter, a Budapesti Önkormányzat, az ÁVRT, ÁPVRT, a KTM miniszter, MKM miniszter megbízásából volt több nagyvállalat Igazgatóságának, vagy Felügyelőbizottságának tagja.
A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség, vagy ahogy mi hívtuk a „Szövetségek Szövetsége” megválasztott, illetve újra választott elnöke volt 1998-2008 között, ezután pedig Alapító Elnök-ként dolgozott itt tovább.

A Gázkonferenciák, a Fűtés- és Légtechnikai konferenciák szervező bizottságainak állandó tagja volt, de a Kéménykonferenciák szervezését és lebonyolítását is segítette ötleteivel, kritikáival, véleményével. Fontos személyiség volt az „Épületgépészek Napja, Bálja” rendezvény sikerre vitelében is.

Sokoldalúságát mi sem jellemzi jobban, mint hogy az 1970-es években „mit Fahrer”-ként részt vett a széria autók rally bajnokságában, illetve finom cselei és jó passzai miatt is szeretett résztvevője volt a BME-n a heti teremfoci játékoknak.

Cölikém nagy űrt hagytál magad után, hiányzol, de nyugodj békében! Nem felejtünk el!

Chappon Miklós