VGF szaklap

Mit és mennyiért ellenőriznek a kéményseprők?

2010. november 16. | VGF online | szóljon hozzá!

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A fővárosi mintegy 1 milliós kéményállományából körülbelül 70 ezer darab a balesetveszélyes – derül ki a Főkétüsz Kft. adataiból. A helyzetet nehezíti, hogy az állampolgárok nem mindig engedik be a szakembereket a lakásba, Budapesten évente 80-100 ezer körül alakul a zárt lakások száma, s több ezer az olyan lakás, ahová évek óta nem sikerült bejutniuk. Ez azt is jelenti, hogy ennyi ellenőrizetlen fűtőberendezés és kémény található csak a fővárosban. Pedig a tragikus kimenetelű balesetek leggyakoribb okozói a fokozott légzárású nyílászárók nem megfelelő beszerelése, a levegő-utánpótlás hiánya, a tüzelőberendezés karbantartásának elmaradása, a készülék és a kémény összekötő elemének, illetve a kémény és tartozékainak hibája. Ez azt is jelenti, hogy az egyébként kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzéssel a balesetek elkerülhetők volnának. A tevékenységet szabályozó rendelet értelmében a vegyes tüzelésű kéményeket évente két alkalommal, a gázüzemű berendezéshez kapcsolódókat

HIRDETÉS
VGF előfizetés

A fővárosi mintegy 1 milliós kéményállományából körülbelül 70 ezer darab a balesetveszélyes – derül ki a Főkétüsz Kft. adataiból. A helyzetet nehezíti, hogy az állampolgárok nem mindig engedik be a szakembereket a lakásba, Budapesten évente 80-100 ezer körül alakul a zárt lakások száma, s több ezer az olyan lakás, ahová évek óta nem sikerült bejutniuk. Ez azt is jelenti, hogy ennyi ellenőrizetlen fűtőberendezés és kémény található csak a fővárosban. Pedig a tragikus kimenetelű balesetek leggyakoribb okozói a fokozott légzárású nyílászárók nem megfelelő beszerelése, a levegő-utánpótlás hiánya, a tüzelőberendezés karbantartásának elmaradása, a készülék és a kémény összekötő elemének, illetve a kémény és tartozékainak hibája.

Ez azt is jelenti, hogy az egyébként kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzéssel a balesetek elkerülhetők volnának. A tevékenységet szabályozó rendelet értelmében a vegyes tüzelésű kéményeket évente két alkalommal, a gázüzemű berendezéshez kapcsolódókat pedig évente egyszer kötelező ellenőriztetni. A Főkétüsz Kft. a tervezett munkavégzés időpontjáról legalább nyolc nappal korábban értesíti a lakókat, akiknek – elvileg legalábbis – lehetővé kell tenniük a lakásba való bejutást. Ha a szakemberek zárt ajtót találnak, még kétszer megkísérlik elvégezni az ellenőrzést, természetesen ebben az esetben is előzetes értesítés után.

Mit és mennyiért?

Az ellenőrzés díja gázfűtéses és vegyes tüzeléses egyedi kémény esetében 2009. január 1-je óta bruttó 1773 forint, a tartalékkéményeknél pedig ennél valamivel kevesebb, 1178 forint. A gyűjtőkémények után kéményenként 3 ezer 955 forintot kell fizetni, a gyűjtőkémények tartalékkéményei után pedig 2674 forintot.

Az ellenőrzés során a szakemberek szemrevételezéssel, majd mérőműszerrel vizsgálják a tüzelőberendezés és a kémény állapotát, működését. Amennyiben olyan hibát, problémát találnak, amelyet kéményseprő-ipari technológiával el lehet hárítani, azt megszüntetik, más esetben megoldási javaslatot adnak.

Az éves ellenőrzés mellett a kéményseprő 4 évente elvégzi az épület teljes kéményállományának műszaki vizsgálatát, amelyről jegyzőkönyv is készül. Az abban rögzített hiányosságokat a tulajdonosoknak meghatározott időn belül pótolniuk kell, a hibákat pedig kijavíttatni. Aki ezt elmulasztja, szabálysértést követ el, és az önkormányzat szabálysértési eljárást indíthat ellene.
 


A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Blog

Nem legenda a feketecsere

Nem legenda a feketecsere

Tavaly egy épületgépész szakemberrel beszélgettünk, aki a fűtési szezon előtti tapasztalatait osztotta meg velünk. Talán ma is aktuális...

Események

febr.
22

Tűzvédelmi szakvizsga

A szakemberek távoktatásos képzés keretén belül végezhetik el a bizonyítványuk ötévente kötelező megújításához szükséges tűzvédelmi szakvizsgát, immár 8 foglalkozási ágban.

febr.
23
febr.
24

Pollack Expo, Pécs

Egyetemi építőipari, épületgépész, informatikai, villamosipari és környezetvédelmi kiállítás és konferencia.

márc.
3

Arcképes gázszerelői igazolvány érvényességének meghosszabbítása

Ha az Ön arcképes gázszerelői igazolványának érvényessége rövidesen lejár, ajánljuk figyelmébe továbbképzésünket, melyen eleget tehet az igazolvány 5 évente kötelező megújításának, érvényesítésének.

márc.
7
márc.
9

XXIV. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórum, Esztergom

Nemzetközi és szakhatósági előadások, innovációs és start up blokk, gázkörkép a földgáz- és az LNG piac aktualitásaival, a hazai biogáztermelés helyzete, elektromos autók stb.

ápr.
5
ápr.
9

Hungarotherm, Budapest

9. Nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállítás. Az épületgépészet legjelentősebb seregszemléje a CONSTRUMA otthonteremtési csokor részeként várja a kiállítókat és a látogatókat.

Facebook

Olvasta már?

Címkék