Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hamisítják a Grundfos szivattyúkat!

| |  7478 |

Az alábbi tartalom archív, 11 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hamisítják a Grundfos szivattyúkat!

Piaci információk alapján jutott szerkesztőségünk tudomására, hogy a hazai kereskedelemben az eredetihez megtévesztésig hasonlító Grundfos szivattyúk kerültek forgalomba.  Utánajártunk, megvizsgáltuk, összehasonlítottuk, lefotóztuk! A hamisított Grundfos UPS 26-60 nedvestengelyű keringetőszivattyúk különböző apróhírdető portálokon az interneten is megjelentek. A felületes szemlélőnek első pillantásra fel sem tűnik semmi, ám egy eredeti termékkel összehasonlítva észrevehetők a különbségek. Kezdjük a csomagolással. Egymás mellé állítva a két dobozt nyilvánvaló a különbség, ám ebből megállapítani, hogy melyik eredeti és melyik hamisítvány csak az igazán szakavatottak tudják. A másolat csomagolásán három oldalon is termékfotó szerepel, amely azonban nem a dobozban szereplő szivattyút ábrázolja, az eredetin csak a Grundfos logó szerepel. Az eredeti szivattyú dobozát csak roncsolással, azaz feltépéssel lehet nyit

Piaci információk alapján jutott szerkesztőségünk tudomására, hogy a hazai kereskedelemben az eredetihez megtévesztésig hasonlító Grundfos szivattyúk kerültek forgalomba. 

Utánajártunk, megvizsgáltuk, összehasonlítottuk, lefotóztuk!

A hamisított Grundfos UPS 26-60 nedvestengelyű keringetőszivattyúk különböző apróhírdető portálokon az interneten is megjelentek. A felületes szemlélőnek első pillantásra fel sem tűnik semmi, ám egy eredeti termékkel összehasonlítva észrevehetők a különbségek.

Kezdjük a csomagolással. Egymás mellé állítva a két dobozt nyilvánvaló a különbség, ám ebből megállapítani, hogy melyik eredeti és melyik hamisítvány csak az igazán szakavatottak tudják. A másolat csomagolásán három oldalon is termékfotó szerepel, amely azonban nem a dobozban szereplő szivattyút ábrázolja, az eredetin csak a Grundfos logó szerepel. Az eredeti szivattyú dobozát csak roncsolással, azaz feltépéssel lehet nyitni, a másolaté sérülés nélkül nyitható és vissza is zárható.
 

grundfos
eredeti                                                                               másolat
 

A dobozt megvizsgálva kiderül, hogy a másolt termék doboza vékonyabb hullámkartonból van. Az eredeti szivattyú csomagolásában megtaláljuk a termék rögzítését és védelmét szolgáló karton rögzítőelemet és két tömítőgyűrűt a másolat csomagolása nem tartalmazza egyiket sem.
 

grundfos
eredeti                                                                               másolat


Mindkét dobozban található használati útmutató, amely szóról szóra megegyezik és az ábrák is azonosak, azonban az eredeti szivattyúhoz tartozó nyomtatvány színes, míg a másolaté fekete-fehér. További különbség, hogy az eredeti készülék használati útmutatója kisebb és harmónika szerűen nyílik, míg a másolaté középen tűzött füzet és a termék használatára vonatkozó figyelmezetetés csak 6 nyelven olvasható (az eredetiben tovább 20 nyelven), főként a kelet- és észak-európai nyelvek kerültek elhagyásra.
 

grundfos
eredeti                                                                               másolat

 


 A két vizsgált termék között a legszebetűnőbb különbség, hogy a másolaton a kapcsolódoboz a szivattyú jobb oldalán került elhelyezésre, míg ez az eredetin bal oldalon található, emellett az elektromos bekötésre szolgáló tömszelence felfelé áll, az eredetivel ellentétben, ahol ez lefelé néz. Ugyanígy a fokozat állító kapcsoló is ellentétes oldalon helyezkedik el, az eredetin fent, a másolaton lent. A szabályzó elektronikát rejtő kapcsolódoboz színe sem egyforma, míg az eredetin a szivattyű színével megegyező bordó, addig a másolaté fekete.
 


 eredeti                                                                               másolat
 


A járókerék légtelenítő csavarjai is különböznek, az eredeti szivattyún kb. fél centivel mélyebben ül, míg a másolat egysíkban van a szivattyú kerek adattáblájával, emellett a csavarok felülete és mérete is eltérést mutat, míg a másolaté fényes és nagyobb, az eredetié matt kiképzésű és kisebb. Az adattábla értékei sem azonosak, elrendezésbeli és tartalmi eltéréseket is tartalmaznak.
 

grundfos
eredeti                                                                               másolat


Jobban megvizsgálva a két terméket kiderül, hogy a öntöttvas szivattyúház is különbségeket mutat, kialakításuk több ponton eltér, emellett a másolaton semmilyen sorszám nem található, míg az eredetin két helyen is megtaláljuk ezeket.
 

grundfos
eredeti                                                                                      másolat

A két szivattyú súlya sem egyezik, a másolat közel 300 grammal könnyebb, mint az eredeti Grundfos termék.
 

grundfos
eredeti                                                                                      másolat


Természetesen nem mellékes a két termék ára sem, amely szintén jelentős eltérést mutat. A másolatotot 16-17 ezer forintos áron kínálják, amíg az eredeti szivattyú fogyasztói ára ennek közel a duplája. Tehát ha túl olcsón kínálnak nekünk szivattyút, akkor nyugodtan kezdjünk gyanakodni...
 

grundfos
az eredeti termék csomagolásán szereplő matrica  a másolat dobozára nyomtatott információk   


Talán mondanunk sem kell, hogy milyen veszélyeket rejt magában a másolat beépítése, hiszen nyilvánvalóan semmilyen garanciális háttér nem áll a termék mögött. Felhívjuk minden kolléga figyelmét, hogy fokozott körültekintéssel, csakis megbízható forrásból vásároljon szivattyút és bármilyen más épületgépészeti terméket!

 A Grundfos Hungária Kft. hamisítással kapcsolatos közleményét itt találja!

Szivattyú