Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A Ganz gyártott szivattyúkat a rosztovi atomerőműhöz

2012. július 24. | VGF&HKL online |  746 |

Az alábbi tartalom archív, 12 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A Ganz gyártott szivattyúkat a rosztovi atomerőműhöz

(MTI) A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. pénteken átadta az orosz megrendelőnek az épülő Rosztovi atomerőmű 3-as blokkja számára készített hét keringető szivattyút, közölte a társaság hétfőn. A közlemény szerint a rosztovi atomerőmű 3-as blokkja számára összesen 9 szivattyú készült 2,5 milliárd forint értékben, a két kisebb gépet már júniusban leszállította a Ganz. A cég közölte, hogy a rendszerváltás óta nem gyártott ilyen óriási szivattyúkat. A teljes tömegük egyenként több mint 100 tonna, másodpercenként 17,5 köbméter vizet képesek szállítani, azaz egy szabványos úszómedencét mindössze 20 másodperc alatt töltene fel a hét gép.      A tervezés és gyártás teljes egészében a magyar mérnökök és szakmunkások tudásának eredménye, hangsúlyozza a Ganz Kft. A  szivattyúk szétszerelt állapotban 97 hatalmas ládában férnek el motorokkal és tartozékokkal. A szállítmányt Csepelen rakják uszályokba augusztusban, és

(MTI) A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. pénteken átadta az orosz megrendelőnek az épülő Rosztovi atomerőmű 3-as blokkja számára készített hét keringető szivattyút, közölte a társaság hétfőn.

A közlemény szerint a rosztovi atomerőmű 3-as blokkja számára összesen 9 szivattyú készült 2,5 milliárd forint értékben, a két kisebb gépet már júniusban leszállította a Ganz. A cég közölte, hogy a rendszerváltás óta nem gyártott ilyen óriási szivattyúkat. A teljes tömegük egyenként több mint 100 tonna, másodpercenként 17,5 köbméter vizet képesek szállítani, azaz egy szabványos úszómedencét mindössze 20 másodperc alatt töltene fel a hét gép.
    
A tervezés és gyártás teljes egészében a magyar mérnökök és szakmunkások tudásának eredménye, hangsúlyozza a Ganz Kft. A  szivattyúk szétszerelt állapotban 97 hatalmas ládában férnek el motorokkal és tartozékokkal. A szállítmányt Csepelen rakják uszályokba augusztusban, és a Dunán viszik Konstancáig, majd a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjében rakják újra uszályra és a Donon juttatják el az épülő rosztovi erőműig.

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. jelenleg javarészt az orosz piacra termel. Jövőre a rosztovi atomerőmű 4-es blokkja számára szállít 9 hasonló szivattyút, ezekből kettő már az idén elkészül. A vállalatnak szerződése van 8 hasonlóan nagy szivattyú gyártására a kalinyingrádi megyében épülő Balti atomerőmű számára is. Számottevő tételt jelentenek a cég megrendelései között a Leningrád-2-es atomerőmű 1-es blokkja számára készítendő átrakó berendezés részegységek, valamint a szlovákiai Mohi (Mohovce) és a csehországi Dukovany atomerőmű átrakó berendezéseinek rekonstrukciója.

A cég jelentős további megrendelésekre számít egyebek közt ukrajnai atomerőművek részéről, illetve indult a rosztovi és novovoronyezsi atomerőművi átrakó berendezések szállítására kiírt tenderen is. A magyar Ganz Holding Zrt. és az orosz Atomenergomas Nyrt. 2008-ban alapított vegyesvállalataként a cég az elmúlt fél évben az oroszországi megrendeléseinek köszönhetően meghétszerezte rendelésállományát, amely jelenleg 49,5 millió dollár. Ennek megfelelően tavalyhoz képest idén megháromszorozza a cég az éves árbevételét, amely 2012-ben eléri a 4,5 milliárd forintot. 

gpe gjé gkp
 

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Szivattyú