Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Visszaszorultak a hamísított Grundfos szivattyúk

| |  2502 |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Visszaszorultak a hamísított Grundfos szivattyúk

2011 végén szaklapunk tényfeltáró cikket közölt arról, hogy hamisított Grundfos szivattyúk kerültek forgalomba. Több mint egy év után arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire szorult vissza ezen termékek hamisítása, milyen jogi lépések történtek, illetve milyen következmények és utóélete volt a történteknek.

Visszaszorultak a hamísított Grundfos szivattyúk

2011 végén szaklapunk tényfeltáró cikket közölt arról, hogy hamisított Grundfos szivattyúk kerültek forgalomba. Több mint egy év után arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire szorult vissza ezen termékek hamisítása, milyen jogi lépések történtek, illetve milyen utóélete volt a történteknek.
 

A cég UP26-60 nedvestengelyű keringető szivattyúját különböző internetes portálokon árulták, majd 2011 októberében megjelent cikkünk hatására elindult egy tudatos feltárás és szűrés a jelenséggel szemben. A Grundfos Hungária Kft. hazai képviselete akkor közleményt adott ki, melyben az állt, hogy a társaság a jó hírnév sérelmének kiküszöbölésére, illetve jóvátételére való tekintettel jogi lépéseket fog tenni az ügyben. Később pedig a cég feljelentést tett a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál (NAV).

 

A 2011-es hamísítási botrány kirobbanása után megtettük a szükséges jogi lépéseket és feljelentéseket a NAV-nál, mondta Kovács György a cég munkatársa, majd hozzátette, hogy később megtörtént a beazonosítás is, de mivel a termékek értéke nem érte el a száz ezer forintos vételárat, így nem sikerült bizonyítani az esetet.

 

Az ügy utóélete még is pozitívnak mondható, nyilatkozta Kovács úr, mivel az akkori médiahírverés hatására visszaszorult a jelenség. Az ügy kipattanása után a cég elkezdte kommunikálni a jelenséget házon belül és felhívta a figyelmet a szervízhálózatoknak, kereskedőknek és viszonteladóknak. Az azóta eltelt több mint egy évben ennek hatására jelentősen visszaszorultak a hamísított szivattyúk. Természetesen a folyamat teljesen nem állítható le, mondta a cég alkalmazottja, a mai napig előfordulnak még bizonytalan eredetű készülékek, de ez már kevésbé számottevő.

 

A hamísitott termékek leggyakrabban szervizekben jelennek meg, de amiót figyelnek rá, könnyebben felismerhetők a hamísított garancialevélről, mely a legtöbbször fénymásolt, vagy arról, hogy nincsen számlájuk, hiszen kereskedelmi forgalomban nem kerültek. Ez tehát egy jó szűrő, ami segít és a jövőben is segíthet megelőzni a hamísított termékek további terjedését, zárta Kovács úr.

Szivattyú