VGF szaklap

Kiosztották a Hungarotherm és Construma nagydíjakat

| |  1332 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kiosztották a Hungarotherm és Construma nagydíjakat

Megtartotta az épületgépészet legnagyobb hazai seregszemléjét 2013-ben múlt héten. A 2013. április 10-14. között lezajlott Hungarothermet egy új koncepció mentén építették fel a rendezők, ahol 18 ország több mint 500 kiállítója mutatkozott be. A rendezvény megnyitóján kiosztották az idei Construma és Hungartoherm nagydíjakat is, ahol az innovatív és energiatakarékos megoldásokat díjazta a zsűri.

A rendezvény az építőipari – épületgépészeti - településfejlesztési kiállítási csokor részeként került megrendezésre, amely öt kiállítást foglalt magába. A Hungarotherm (épületgépészet) és a Construma (építőipar) kiállítás megszokott párosa mellett a Reneo (megújuló energiák) Urb:icon (településfejlesztés) és Otthondesign (lakberendezés, design) kiállításokkal kiegészülve vehettek részt az érdeklődök.

Trendforduló várható az építőiparban

A kiállítás a szokásos helyszínen, a Hungexpo területén várta a szakma képviselőit és a civil lakosságot. A rendezvény megnyitóján a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az építőiparban várható trendfordulásról beszélt, annak aprópójából, hogy a tavalyi negyedik negyedévben már 15 százalékkal nőtt az építőipari szerződések száma. A helyettes államtitkár hozzátette, hogy a magyar építőipar recessziója előbb kezdődött, mint a gazdasági válság és valószínűleg tovább is tart annál.

Díjazták az innovációt

A rendezvényen idén is kiosztásra kerültek a Construma és Hungarotherm díjak. A Construma díjat idén három termék, egy műanyag-alumínium kombinációjú ablak, egy három rétegű, elektromosan fűthető és hővisszaverő tükörrel ellátott ablaküveg, továbbá egy akár 2 centiméteres vastagságba is beépíthető padlófűtés kapta.

Az öt Hungarotherm díj közül kettő olyan hővisszanyerő szellőztető berendezés, amely családi házakban használható. Az első hatásfoka 90 százalék, míg a másodikhoz melegvíztároló kapcsolható. Díjat kapott még egy olyan ipari hőszivattyú, amely levegőből állít elő hőenergiát, továbbá egy olyan hűtő-fűtő nagyberendezés, amely negyedével kevesebb energiát fogyaszt a hagyományosaknál, illetve egy hőszivattyúhoz kapcsolható talajszonda is.

Kevesebb kiállító

A kiállítók számát figyelembe véve azt mondható, hogy a rendezvény bár ismét gigantikus méreteket öltött, ennek ellenére az épületgépészetnek helyet adó pavilonokat nem töltötték fel csurig standokkal a kiállítók, maradtak hézagok. Az idei Hungarotherm a megszokott épületgépészeti termékkörök mellé új témakörökkel is kiegészült: ezúttal a környezetvédelem (elsősorban a vízgazdálkodás) és az energetika témakörei kaptak bemutatkozási lehetőséget.

​A kétnapos konferencia sorozaton, mely az épületenergetika témakörét járta körül négy szekcióban volt szó az energiafogyasztás optimalizálásáról, az épületenergetikai tanúsítványok és az ezekhez kapcsolódó fűtési, légtechnikai, épületautomatikai megoldások kérdésköréről is, melyek mind a legaktuálisabb problémák közé tartoznak.

ConstrumaDíjak