VGF&HKL szaklap

Magyar szivattyúk orosz atomerőművekbe

| |  5908 | |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Magyar szivattyúk orosz atomerőművekbe

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó (EEG) Kft. az épülő új rosztovi atomerőmű számára 18 nagy teljesítményű szivattyú gyártásáról szóló szerződést teljesített augusztusban, 17,8 millió dollár értékben, közölte a társaság csütörtökön. A megrendelés utolsó hét darab MPB-2200 szivattyúját nyár végén készítette el a gyár a rosztovi atomerőmű 4-as blokkjámak. Az egyenként 100 tonnás, állítható lapátozású keringető szivattyúk mindegyike 17,5 köbméter vizet szállít másodpercenként az erőmű hűtőrendszere számára.

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó (EEG) Kft. az épülő új rosztovi atomerőmű számára 18 nagy teljesítményű szivattyú gyártásáról szóló szerződést teljesített augusztusban, 17,8 millió dollár értékben, közölte a társaság csütörtökön.

A megrendelés utolsó hét darab MPB-2200 szivattyúját nyár végén készítette el a gyár a rosztovi atomerőmű 4-as blokkjának. Az egyenként 100 tonnás, állítható lapátozású keringető szivattyúk mindegyike 17,5 köbméter vizet szállít másodpercenként az erőmű hűtőrendszere számára.

Ha egyszerre működne a most legyártott hét gép, egy 50 méteres szabványos úszómedencét 22 másodperc alatt lennének képesek megtölteni - érzékeltették a közleményben. A Ganz az erőművi szivattyúk mellett az atomerőművi fűtőanyag-kazettákat mozgató átrakógépeket is gyárt. Az idén a Leningrád-2-es, szintén újonnan épülő atomerőmű 1-es blokkja számára szállított átrakó berendezés részegységeket mintegy 700 ezer euró értékben. Tavaly pedig felújította a szlovákiai Mohi (Mochovce) és a csehországi Dukovany atomerőmű átrakógépeit.

A társaság 51 százalékos tulajdonosa 2008 óta a Roszatom orosz állami konszernhez tartozó Atomenergomas Nyrt. Az orosz tulajdonos belépésével megnyílt a Ganz számára a zárt orosz atomenergetikai piac, ami más magyar cégek számára is lehetővé teszi a beszállítást. Ma Oroszországban 9, külföldön pedig 19 reaktort épít az orosz anyacég. A céginformáció adatai szerint a magyar leányvállalat a múlt évet nettó 3,866 milliárd forint árbevétel mellett 332 millió forint mérleg szerinti eredménnyel zárta.

Szivattyú