Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

15 perc hírnév – és ami mögöttünk van

| |  140 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

15 perc hírnév – és ami mögöttünk van

Ha egy szakmai újság jól végzi a dolgát, még akkor sem biztos, hogy számíthat a körön kívüliek érdeklődésére. Ez egy részt abból adódik, hogy amivel foglalkoznak az vagy annyira száraz a nem szakmabeliek számára, vagy annyira részletekbe menően specifikus és tagolt, hogy már csak ezért sem tolja fel a gyanútlan olvasó ingerküszöbét. Szerencsére vannak közös pontok, és egyre fókuszál a szakmai olvasótábor és a szélesebb nyilvánosság is: múlt héten épp ezt történt a szén-monoxid érzékelők minőségéről tartott sajtótájékoztatónk után.

Kitörni a közmédia világába

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika (VGF) szaklap köz- és kereskedelmi média számára tartott sajtótájékoztató után sikerült néhány napra az ország figyelmét a szén-monoxid érzékelők elégtelenségére felhívnunk, és szinte kivétel nélkül az összes jelentős média beszámolt erről. Készített anyagot az eseményről a legtöbb televízió (MTVA, RTL Klub, TV2, ATV), beszámoltak róla a rádiók hírblokkjai (MR1, MR2, Gazdasági Rádió, InfoRádió, Klubrádió,) címlapon közölte a Metropol, önálló cikket írt róla többek között az Origo, a Népszabadság, Cink.hu és Dívány. Az MTI rövid hírét átvette a legtöbb fővárosi (hvg.hu) és vidéki online hírportál a hírsite-októl elkezdve a egészségügyi témákkal foglalkozó portálokon keresztül a tűzoltóság vagy a gazdasági portálokig, továbbá a bulvár is.

Miről szólt? – A szén-monoxid riasztók nagy része kamu (Index.hu) A nyílt égésterű gázkészülékkel rendelkező lakásokban fordulhat elő szén-monoxid mérgezés, s bár eddig a becslések szerint 100-500 ezer lakásban szereltek fel szén-monoxid riasztót, tízből nyolc lakásban hamis biztonságérzetben élnek a lakók – mondta Stieber József szakértő, 11 riasztó laboratóriumi vizsgálata után. Ő a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap megbízásából saját cége akkreditált laboratóriumában végezte el a szakértő a vizsgálatokat. A riasztók 3-20 ezer forintba kerülnek, a 10 ezer forintnál drágábbak már megbízhatók, időben jelzik a szén-monoxidot – mondta Stieber.

A szén-monoxid mérgezést okozhatja a hibás gázkészülék, de a rossz kémény is – hangoztatta Chappon Miklós, a Magyar Mérnöki Kamara épületgépészeti tagozatának elnöke. A riasztásnak akkor kell bekövetkeznie, amikor még nem károsodik a lakásban lévők egészsége, a riasztási idő a szén-monoxid koncentrációjától függ. Például az olyan koncentrációnál, amikor 1-2 órán belül homloktáji fejfájás alakul ki, és 3 órán túl életveszélyes a szén-monoxid, a riasztási idő 3 perc. A probléma azóta egyre fontosabb, hogy a lakásokban tömegesen cserélik ki jó légzárásúakra az ablakokat.

A nyílt égésterű gázkészülékek – amelyek a belső térből veszik az égéshez a levegőt – hamar kiégetik abból az oxigént és telítik a lakást szén-monoxiddal. Eljutni a fogyasztókhoz Valószínűleg a szén-monoxid érzékelők körül felmerült problémák hálás téma és tényleg olyan, ami sokak érdeklődését felkelti, és az is igaz, hogy az utóbbi években sok cikk íródott az érzékelőkről. Ezek az írások általában arról szóltak, hogy milyen CO érzékelők milyen árban találhatók a piacon, mik a CO jellegzetességei, tünetei, élettani hatásai, illetve, hogy hova kell felszerelni egy ilyen szén-monoxid érzékelőt, esetleg a halálos balesetekről szóló híradások. Eddig viszont nem készült olyan írás, mely konkrét mérési eredményekre hivatkozva közölt volna releváns eredményeket ezen termékek minőségéről. Tehát a VGF szerkesztőségét most egy büszkeséggel teli állapot tölti el, még akkor is, ha ez, és ehhez hasonló esetek feltárása, utánajárása is feladata egy szaklapnak.

Igenis számít

Ezzel a sajtóveréssel sikerült egy számunkra fontos témát a szélesebb közönség elé tárni és eljuttatni az emberekhez. Szaklapunk a jövőben is foglalkozni fog a nagyközönség számára is érdekes és értékes információkat taglaló témákkal – jelenleg készítjük Magyarország vízkeménység táblázatát településekre lebontva. Szeretnénk, hogy a szélesebb érdeklődést kiváltó témák ne csak az épületgépész gárdát érje el, továbbra is azt gondoljuk, hogy vannak információk, melyre van igény és autentikus, ha ezt egy szaklap tárja fel.

A sajtótájékoztatóról írták:

  • „A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika (VGF) című szaklap tesztjén tizenegy típust vizsgáltak be, amelyek az újság információi szerint a legtöbben vásárolnak. [...] »Évről-évre tűnnek el a gyártók, típusok, és jelennek meg ugyanazok a termékek más márkanévvel, kicsit más burkolattal. Ötször annyi fogy az olcsó készülékekből, mint a megbízható, de drágább típusokból: a szaklap szerint ilyen állapotok uralkodnak most a szén-monoxid-mérők piacán. Emiatt azt tanácsolják, lehetőleg épületgépészeti szaküzletből vásároljunk ilyen készüléket, gondosan olvassuk el a használati utasítást, és a beszerelést is jobb, ha szakember végzi." (Origo)
  • „A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika (VGF) szaklap már több alkalommal is bevizsgáltatta a hazai boltokban kínált szén-monoxid-érzékelőket, azokat a készülékeket, amelyek emberéleteket menthetnek. Ha jól működnek. Már az sem mindegy, hogy az efféle vészjelző mikor riaszt, ha megszólal egyáltalán.” [...] „Veresegyházi Béla szerint a jelenlegi építési jogszabályokból hiányzik egy olyan alapvető jelentőségű fejezet, amelyik a komfortterekben élő ember egészséges levegőhöz való jogát deklarálja, ennek ismérveit rögzíti. A fokozott légzárású ajtók, ablakok ezt a jogot csorbítják, ezért korlátozni, illetve feltételhez kellene kötni alkalmazásukat. Fontos, hogy a riasztó csak egy figyelmeztető eszköz, de nem maga a megoldás. (A veszélyeztetett háztartások 85 százalékában még vészjelző sincs!) A szaklap illetékese szerint a katasztrófavédelem szóvivői rendre félretájékoztatják a tv-nézőket és a rádióhallgatókat, amikor a gázkészülékek és a kémény hibáiról beszélnek a tényleges okok (általában légellátás hiánya) helyett.” (Népszabadság)
  • „A berendezések csupán egyötöde működik megbízhatóan – derül ki a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika Szaklap vizsgálatából.” (Metropol)
  • „A Víz-, Gáz-, -Fűtéstechnika szaklap annak járt utána, hogy mennyire keltenek hamis biztonságérzetet ezek a berendezések, ezért tesztnek vetette alá a legelterjedtebb márkákat, majd az eredményeket egy sajtótájékoztató keretei között ismertették. A laboratóriumi mérések során 10 népszerű, azaz legtöbbet eladott termék 3-3 darabját vizsgálták, és tették ki különböző erősségű, és koncentrációjú tesztnek.” (Dívány)
  • „A sajtótájékoztató amúgy remek volt, húsz perc alatt lezavartak négy-öt felszólalót, semmi mellébeszélés. A tételes eredmények itt olvashatók (jó fejek, hogy a print mellett online is elérhetővé tették).” (Cink.hu)

CO-érzékelőVGF&HKL szaklap