Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hamis próféták

2013. november 25. | VGF&HKL online |  739 |

Az alábbi tartalom archív, 11 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hamis próféták

A válság mindig magával hoz egyfajta csodavárást. Ilyen időkben hajlamosak vagyunk hinni azoknak, akik azt mondják nekünk, hogy egy csapásra megoldják minden gondunkat. Nincs ez másként az épületgépészetben sem: több új „technológia” jelent meg a közelmúltban, amelyek terjesztői azt ígérik, hogy a rezsink a felére-harmadára esik vissza, ha őket alkalmazzuk. És bizony nem mindenki mérnök vagy fizikus – sokan bedőlnek a szépen hangzó szövegeknek…

Gázmágnes

Egyre több, energia-megtakarításra szolgáló, mágnesekkel működő készülékekkel találkozunk a magyar piacon is, amelyeket a tüzelőanyag- vagy üzemanyag-vezetékekre kel felerősíteni vagy felszerelni. Az állandó mágnesekkel állítólag akár 20% földgáz, benzin vagy olaj is megtakarítható. Az ajánlattevők ennek során vevői referenciákkal, szabadalmakkal és tanúsítványokkal reklámozzák termékeiket, többször jól ismert intézményekre is hivatkozva igazolásul. Ezeknek a mágneseknek oly módon kell(ene) a tüzelőanyag molekuláit befolyásolniuk, hogy az atomok közötti kötések gyengüljenek. Ezáltal javuljon a tüzelőanyag átalakulása és egy bizonyos üzemanyag-mennyiség elégetéséből akár 20%-kal több energia szabaduljon fel.

Tovább a cikkre!

Ionkazán

A „legtöbb fűtésnél a tapasztalatok szerint gazdaságosabb”, ez a megállapítás olvasható valamennyi forgalmazó honlapján. A valóságban nem létezik ettől drágább fűtési megoldás. Nem létező, többletenergiát termelő ionizációs fizikai folyamattal magyarázott alacsony energiafogyasztásról regélnek a forgalmazók. Félrevezető reklámszövegek: pl. nem szükséges kémény! Valóban, viszont villamos hálózatbővítés 3 fázisra szükséges lehet, ennek költségeiről hallgatnak a forgalmazók.

Tovább a cikkre!

Kavitációs kazán

A kavitációt mesterségesen, céltudatosan idézik elő ezekben a gépekben: speciálisan kialakított víztérben villanymotorral forgatnak furatokkal ellátott „kavitációs testet” (gyűrűt, dobot, tárcsát), a képződő, majd összeroppanó kavitációs gőzbuborékokból keletkező hő felmelegíti a vizet – vagyis a villamos árammal végzett mechanikai munkát alakítják hővé. Ez eddig teljesen rendben is volna (bár kétszeres energiaátalakítás = kétszeres veszteség), ha feltalálóik-gyártóik-forgalmazóik-telepítőik nem állítanák magabiztosan és nagy hangon, hogy a keletkező hőenergia többszöröse a befektetett villamos energiának, ami viszont abszolút képtelenség, teljesen ellentmond az energiamegmaradás alaptörvényének!

Tovább a cikkre!

Egyéb cikkek

Gázmágnes:
2008/5. szám, Csináljunk csodagázt
2011/07-08. szám, Csodamágnes: zseniális, de találmány vagy átverés?

Ionkazán:
2013/4. szám, Kazánpanama, avagy mehetnek a levesbe a kondenzációs kazánok és a hőszivattyúk?
2013/5. szám, Szaporodó csodák a fűtéstechnikában
2013/9. szám, Társadalmi felelősségvállalás

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Ionkazán