Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Egyetlen használható CO-vészjelző van Magyarországon?

| |  10 730 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Egyetlen használható CO-vészjelző van Magyarországon?

Ijesztő eredményre jutott a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a szén-monoxid-riasztó berendezések vizsgálatakor. A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség törvénymódosítást kezdeményez. Megelőzhető lenne évente több száz mérgezés?

  • 2014. április 7. Három embert vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt Budapesten, a VI. kerületi Jókai utcából hétfő este (Metropol)

  • 2014 ápr. 2 – Feltehetően szén-monoxid-mérgezés okozta annak az embernek a halálát, akinek a holttestét egy családi házban találták meg szerdán Pécsen (hajdupress.hu)

  • 2014 márc. 27 - Szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállítottak el a mentők egy férfit csütörtök este Telekgerendásról (beol.hu)

  • 2014 márc. 17 - 2014. március 16-án a késő esti órákban, Abonyban a Szent Margit utca családi házában egy középkorú hölgy szén-monoxid-mérgezést szenvedett. (kettorony.hu)

  • 2014 márc. 16 - Szén-monoxid-mérgezést szenvedett három felnőtt és egy gyermek egy szigethalmi családi házban (Magyar Nemzet)

  • 2014 márc. 15 - Szén-monoxid-mérgezés miatt hét ember kórházba került a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón (alfahir.hu)

Április 16-án, a 2013-2014-es fűtési idény lezárultával érdemes mérleget vonni. 2013. szeptember 20. és 2014. április 15. között több mint 400-an szenvedtek valamilyen sérülést vagy enyhébb mérgezést országszerte, 15 emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Az épületgépész szakma szerint ennek véget kell vetni!

Sokan megkérdőjelezték a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap méréssorozatát (letölthető anyag: 3, a vizsgálaton rosszul szerepelt gyártó levele), melynek eredményeként 11 CO-vészjelzőből 9 alkalmatlannak bizonyult feladata elvégzésére. Akkor, 2013 szeptemberében az eredményeket a VGF szaklap közérdekű bejelentés formájában a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek továbbította. Az eredmények azonban a vártnál is rosszabbak lettek! Hányan élnek ma hazánkban hamis biztonságérzetben?

Letölthető anyag: a CO-vészjelzők a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap általi vizsgálatának eredményei:

Szén-monoxid-riasztók laboratóriumi vizsgálatának kiértékelése, összefoglaló táblázat
Szén-monoxid-riasztók laboratóriumi vizsgálatának kiértékelése, összefoglaló értékelés
Stressz-teszt (300-500 ppm)
Stressz-teszt értékelése (300-500 ppm)
Stressz-teszt (500-1000 ppm)
Stressz-teszt értékelése (500-1000 ppm)

Vajon az évi 15-30 CO-mérgezéses halálesetből, a 300 katasztrófavédelmi kiszállásból és a több 10, sőt 100 ezres, folyamatos jellegű, de alacsonyabb szintű, a „riasztási küszöböt” el nem érő CO-visszaáramlásokból mennyi lenne megelőzhető megfelelő riasztó használatával?

Letölthető anyag: A CO-koncentráció határértékei

A kéményseprőnek közintézményekben ma azt kell vizsgálniuk, hogy van-e CO-vészjelző, és az „él-e”. Van-e remény arra, hogy a CO-vészjelző megfelelőségét is vizsgálják, éspedig a lakosság teljes körében, ott, ahol igazán szükség lenne rá?

Letölthető anyag: A kispesti önkormányzat 6000 Ft-os CO-érzékelőket oszt

A Fogyasztóvédelem vizsgálata szerint 10-ből 9 CO-vészjelző készülék nem felelt meg a minőségi elvárásoknak. (Az egyetlen, vizsgán átmenő berendezés a Honeywell-é, és tudtunkkal a mi tesztünkön másodikként megfelelő SZIMAT-ot nem vizsgálta a Fogyasztóvédelem, tehát ezek szerint ma, Magyarországon 2 használható CO-vészjelző van.)

Letölthető anyag:
A Fogyasztóvédelem levele vizsgálatának eredményével
A Fogyasztóvédelem levele a Honeywellnek
A két megfelelő berendezés fényképe:
Honeywell
és Szimat

CO-érzékelő