Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

CO-veszély és lakossági tudatosság

| |  1676 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

CO-veszély és lakossági tudatosság

Annak ellenére, hogy Magyarországon a lakások 64%-ában vannak tüzelőanyaggal (földgázzal, fával, szénnel, palackozott gázzal, fűtőolajjal) üzemelő berendezések, amelyek CO-szivárgást idézhetnek elő, a lakóingatlanok tulajdonosai nem sokat tesznek azért, hogy elhárítsák a veszélyt.

A Honeywell friss felmérése szerint csak 49%-uk végzi el rendszeresen az érintett berendezések karbantartását, és mindössze 16%-uk szerelt fel CO-érzékelőt a lakásában. Az is kiderült, hogy az emberek 12%-a úgy véli, hogy szag alapján képes észlelni a szivárgást, a CO azonban szagtalan, íztelen gáz. A megkérdezettek 25%-a mondta továbbá azt, hogy otthonában semmilyen óvintézkedést nem tesz a CO-mérgezés elkerülése érdekében. Ez a helyzet annak ellenére is fennáll, hogy a lakosság igen nagy része tájékozott a kockázatokat illetően. Az emberek 98%-a állította, hogy tisztában van a tüzelőberendezések okozta CO-szivárgás potenciális veszélyeivel.

Kapcsolódó cikkek:

Kétes segítség szén-monoxid ellen

Szén-monoxid-mérgezések tapasztalatai - a hatályos szabályozás tükrében II.

10-ből 9 CO-vészjelző rossz

A szén-monoxid egészségügyi hatásai

Mennyire használhatók a CO-riasztók?

CO-érzékelőHoneywell