Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

FEKETELISTA: Életveszélyes otthoni készülékek forgalomban

| |  10 480 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

FEKETELISTA: Életveszélyes otthoni készülékek forgalomban

Már régóta kering a hír, miszerint a hazánkban kapható minden 10 szén-monoxid-érzékelő típusból 9 rosszul működik. Mivel a szén-monoxid-mérgezés halálos kimenetelű is lehet, kijelenthető, hogy a forgalomban kapható életmentő készülékek 90%-a életveszélyes.

A témában a Fogyasztóvédelem és a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika épületgépészeti szaklap – némi átfedéssel – 2-2 vizsgálatot végzett.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség az összes vizsgált termék forgalmazását megtiltotta, mivel „az érzékelők egyike sem jelezte a meghatározott szén-monoxid-koncentrációt a megadott időn belül”.

Komoly gond, hogy a termékek fotóit és neveit összesítve egy média sem publikálta, így nincs egy lista a hibásan működő készülékekről.

Mivel a készülékek zöme a mai napig elérhető a boltokban, a vásárló, tudtán kívül, könnyedén lehet életveszélyes riasztóberendezés tulajdonosa. Ezt orvosolandó, mi most összesítve, névvel, képpel közreadjuk a jó és a nem működő CO-érzékelők listáját.

Figyelem!

Kiemelten fontos, hogy megnézzük a képeket (a név változhat, de a termék ugyanaz marad!), vásárláskor figyelmesen járjunk el, valamint ellenőrizzük a már megvásárolt, otthoni készülékünk típusát.

FireAngel CO-9X  

Global (csomagoláson) SITERWELL (terméken) GS804 (elemes)

CO Melder (elemes)

CO Melder (hálózati)

Global GS804
 

Monox 5000 (2 szenzor: CO, éghető gáz)

 


Global GS832


SOMOGYI ELEKTRONIC (elemes)


(csomagoláson) Global (terméken) SITERWELL GS832 (hálózati)


Mentavill (elemes)


Everest (elemes)


Vivaldi GYCO


Somogyi Home CO 08


Global LYD-809


HOME SENTINEL (elemes)


Global (csomagoláson); Jabo (terméken) (elemes)


Global JB-CO4


CO-TECHNIK (elemes)SOMOGYI ELEKTRONIC home by somogyi, COG 01 (hálózati)SOMOGYI ELEKTRONIC home by somogyi CO 06 (elemes)Qlight (csomagoláson) (elemes)Névtelen (hálózati)

Honeywell H450ENSzimat-2HHoneywell XC70Honeywell XC100Honeywell XC100D A hivatalos vizsgálati eredmények itt ellenőrizhetők:

További cikkek:

forrás: VGF OTTHON

CO-érzékelő