Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szigorodó szabályok a CO-vészjelzőkkel kapcsolatban?

| |  1663 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Szigorodó szabályok a CO-vészjelzőkkel kapcsolatban?

A VGF sokszor felemelte már a szavát az ellen, hogy a CO-érzékelőket a gyakorlatban korlátozás nélkül lehet forgalmazni Magyarországon, és csak bejelentés esetén vizsgálják a minőségüket. A Fogyasztóvédelem utóbbi hónapokban tapasztalt aktivitása után, úgy tűnik, a törvények is pozitív irányban változhatnak.

A 2015. évi …..törvény a kéményseprő-ipari tevékenységről, valamint a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény módosításáról-ból idézünk:

(6) A jogszabályi kötelezés alapján felszerelt szén-monoxid-érzékelő berendezés vonatkozó műszaki követelményeknek való megfelelőségét a kéményseprő-ipari szerv, a kéményseprő-ipari szolgáltató vagy a tűzvédelmi hatóság ellenőrzése során a külön jogszabályban meghatározott módon kell igazolni.
(7) Ha a szén-monoxid-érzékelő berendezés megfelelőségének a (6) bekezdés szerinti igazolása nem történik meg, erről a kéményseprő-ipari szerv, a kéményseprő-ipari szolgáltató értesíti az illetékes piacfelügyeleti hatóságot a szén-monoxid-érzékelő berendezés típusának, gyártójának, valamint a szén-monoxid-érzékelő berendezés forgalmazója adatainak megadásával. (8) A szén-monoxid-érzékelő berendezések piacfelügyeleti eljárásai alapján a piacfelügyeleti hatóság nyilvántartja a szén-monoxid-érzékelő berendezés
a) típusát, azonosító jelölését, kiviteli leírását, képét,
b) gyártójának nevét, címét,
c) a forgalmazójának nevét, címét,
d) vonatkozó műszaki követelményeknek való megfelelőségére vonatkozó információkat.
(9) A piacfelügyeleti hatóság a (8) bekezdés szerinti nyilvántartást honlapján közzéteszi.

És itt jön a lényeg:

Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben határozza meg
- a szén-monoxid-érzékelő berendezés piacfelügyeleti eljárásának és piacfelügyeleti hatósági eljárásának rendjét. - a szén-monoxid-érzékelő berendezésre vonatkozó műszaki követelményeket, a szén-monoxid-érzékelő berendezés megfelelőségének igazolására, hatósági ellenőrzésére vonatkozó szabályokat

Már csak azért kell drukkolnunk, hogy a gyakorlatban is megvalósítható, valóban rendet teremtő szabályozás szülessen.

CO-érzékelő