Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mit is tudunk a gázkazánokról?

| |  2526 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Mit is tudunk a gázkazánokról?

A gázkazán egy olyan készülék, amely valamilyen éghető gáz (mely jellemzően földgáz, vagy PB gáz), de lehet biogáz, vagy kohógáz is) elégetésével hőenergiát szabadít fel, a felszabaduló hőt közvetítő közeg, hőátadás segítségével - jellemzően vízzel- közöl távolabbi pontokra. Az égési folyamatokat a sztöchiometriai és termokémiai számítások írják le. Nagyságrendileg az erőművi kazánoktól (500 MW) a háztartási lakásfűtő készülékekig (12 kW) több teljesítménynagyságú típus létezik. Az alábbi adatok elsősorban a lakások, és kommunális létesítmények gázkazánjaira vonatkoznak.

Gázkazánok osztályozása

A gázkazánok osztályozása többféle szempont szerint történik. Gázfogyasztó készülékek osztályozása GMBSZ szerint:

Égéstermék elvezetés és égési levegőellátás szempontjából:
- égéstermék elvezetés nélküli (gáztűzhely, kisebb melegvíz készítő gázbojlerek)
- égéstermék elvezetéssel rendelkező, de a helyiség légterétől nem független (nyitott égésterű gázkazán)
- égési köre a felállítási helyiségtől elzárt (zárt égésterű, turbo, kondenzációs)

A névleges hőterhelés szempontjából:
- legfeljebb 140 kW egység-hőterhelésű gázfogyasztó készülékek Ezen belüli csoportok: 36 kW-ig, 36-70 kW között, 70-140 kW ig.
- 140 kW-nál nagyobb egység-hőterhelésű gázfogyasztó készülékek. Az osztályba sorolástól függ többek között az elhelyezés, szellőzés, fogyasztói vezeték, gázmérő, RB védelem, gázégő szerelvény.

Tűzrendészeti szempontból más elbírálás alá esnek a gázkazánok, pl. tűzoltó készülékek alkalmazásához alapul vett határteljesítmények: 233, 580, 1160, 5800 kW.

Az OTSZ szerint határértéknek minősül a 140 KW teljesítmény, másképp minősül tűzrendészetileg, ha ez alatti, ill. feletti a kazánhelyiségbe beépített összteljesítmény.

Lakások és családi házak, lakóépületek fűtésére használt egységek fő jellemzői

Hagyományos, régi építésű, átlagos méretű (kb. 80 m²-es) lakás, vagy ház fűtésére használt gázkazán kb. 20 kW-os volt. A mai rendeletek szerint épített ugyanilyen méretű lakáshoz ennél lényegesen kisebb gázkazán is megfelelhet. Ugyanakkor megmaradtak a hagyományos tüzelőanyagok is (vegyes tüzelés, pellet, olaj) melyek automatizált változatai megfelelő fűtést/melegvíz ellátást biztosítanak. A vízoldali cirkuláció rendszere szerint (kényszercirkuláció, ill. gravitációs) a legtöbb gázkazán tartalmazza a fűtővíz szivattyút, de van külön telepíthető szivattyús típus is.

Égője általában egy gyújtólángot és egy főégőt tartalmaz, az újabb kondenzációs gázkazánok sugárzó csőégővel készülnek, az alacsonyabb füstgázhőmérséklet (és kisebb veszteség) elérésére. Az égő fajtája szerint lehet elő-, és utókeveréses égő, blokkégő, égőcső, égőtálca, sugárzó égő, gyújtóégő, és főégő.

Automatikája a vízhőmérsékletet és a szivattyúindítást szabályozza, szokásos elemei a túlmelegedés elleni termosztát, füstgáz visszaáramlás elleni termosztát, vízhőmérséklet szabályozás, és időjáráskövető szabályozás. Az égő indítását a szivattyúindítással párhuzamosan víznyomásról vezérlik. A fűtés/kazán indítása helyiség-termosztátról történik. A korszerű gázkazánok moduláló (folyamatos) teljesítményszabályozású égővel készülnek, ami teljesítményét a hozzáillő helyiség-termosztáttal fokozatmentesen változtatja. Az automatikus teljesítmény-szabályozást akkor tudjuk kihasználni, ha a gázkazán nincs túlméretezve a lakás fűtési igényéhez képest, vagyis a kazánnal folyamatos szabályozással biztosítható legkisebb teljesítmény lehetőleg jelentősen kisebb a lakás fűtési teljesítmény igényénél. Ennél kisebb igény esetén a kazán csak ki-be kapcsol.

Háztartási célra a gázkazánokon kívül más típusú kazánokat is alkalmaznak, mint pl. szilárd (vegyes) tüzelésű, és olajtüzelésű kazánokat.

A cikk további részét a VGF Épületgépész Enciklopédiáján lehet megtekinteni. Kattinson ide a folytatásért.

Kazán