Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépész igen a homlokzati elvezetésekre

| |  3536 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Épületgépész igen a homlokzati elvezetésekre

A VGF szaklap által szervezett konferencián az épületgépész szakmai képviselői (tervezők, gyártók, szövetségek) a homlokzati elvezetések szabályozott keretek közötti engedélyezése mellett tették le voksukat, a kéményseprő szervezetek viszont ellene. Lesz-e konszenzus?

Az ErP szerint 2016. július 1-től már csak kondenzációs készülékeket lehet tervezni, telepíteni. De lehet-e? Hiszen nem egy nagyvárosi helyzet van, ahol tetősík fölé gyakorlatilag lehetetlen megoldani a kivezetést. Ezeket a helyzeteket remélik megoldani az épületgépészek homlokzati kivezetésekkel.

A kéményseprők ellenérv-rendszere kettős volt; egyrészt a homlokzati kivezetések által okozott esztétikai kártételre, a városkép rombolására épület, másrészt a negatív, szakmailag hibás, az épületek állagát és használóik egészségét veszélyeztető példákat hoztak.

Ezzel szemben az épületgépészek a kontrollált, bizonyos feltételek fennállása esetén, a vonatkozó európai szabvány általi installáció mellett szóltak. Érvként hozták fel a 20 éves szabályozás elavultságát is, amely egy nagyságrendekkel több káros anyagot kibocsátó technológiára íródtak. Tényekkel is szolgáltak arra nézve, hogy a modern kondenzációs készülékek kibocsátása elhanyagolható.

Visszatérve kezdő kérdésünkre, hogy lehet-e konszenzus, azt kell mondanunk, hogy lennie kell! A kormányzat ugyanis eltökélt a változtatásban, és ha a szakma nem teszi le a javaslatát, akkor a maguk változata emelkedik törvényerőre. A kormányzat eddigi tárgyalópartnerei az épületgépészek (MMK, MGVE, MÉGSZ, KÉOSZ) voltak, de a kéményseprők (EMKÉSZ, MOKÉSZ, KOSZ) bevonásával egy minden érintettet kielégítő megegyezés születhet.

További részletek a VGF-ben.

Égéstermék-elvezetőKéményKéményseprő