Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

IX. Országos Kéménykonferencia

| |  2408 | |

IX. Országos Kéménykonferencia

2016. március 17-18., Három Gúnár Rendezvényház, Kecskemét, Festő u. 8. A konferencia tervezett témakörei átfogják az égéstermék-elvezetés aktuális kérdéseit, a jogszabályalkotók képviselőinek tájékoztatásától kezdve az európai előírásoknak megfelelő tüzelőszerkezetek elhelyezésén és égéstermék-elvezetésén át olyan biztonsági kérdésekig, mint a tűz elleni védelem, a CO-mérgezésekkel kapcsolatos tapasztalatok, a kéménytüzek kiváltó okai.

A résztvevők tájékoztatást kapnak a szilárd- és gáztüzelésű berendezések fejlesztésével kapcsolatos új energiahatékonysági és környezetvédelmi előírásokról, a készülékek üzembehelyezési és szervizelési kérdéseiről, a  korszerű égéstermék-elvezető berendezések kialakításáról és vizsgálatáról. A konferencia szervezői ezúttal is fontos feladatuknak tekintik a civil felhasználók folyamatos tájékoztatását, a balesetek elkerülése érdekében.

A konferenciához kapcsolódó kiállításon a résztvevők megismerhetik a korszerű gyártmányokat és azok alkalmazási feltételeit. A konferencia programfüzetében az előadások rövid tartalmi összefoglalója mellett a szponzorok, kiállítók és hirdetők is megjelenési lehetőséget kapnak.

A konferencia széles társadalmi réteget érintő előadásai minisztériumok, illetve jogszabály alkotók, országos szakmai intézetek és szövetségek, ipartestületek szakmai támogatásával valósulnak meg.

A konferencia védnökei: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, A Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztoshelyettes, Belügyminisztérium, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Magyar Mérnöki Kamara.

A konferencia támogatói: az Első Magyar Kéményszövetség Közhasznú Egyesület, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete, a Magyarországi Kéményseprő- mesterek Szövetsége, a Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestülete és a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete. A konferenciát támogatja a Magyar Építész Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara is.

Szakmai program

  • A konferencia megnyitójára március 17-én, csütörtök délelőtt 9.30-kor, a kiállítás megnyitása után kerül sor. A délelőtti szekció előadói tájékoztatást adnak a szakmát érintő és érdeklő átfogó kérdésekről, így az építésügyet és az égéstermék-elvezetést érintő új jogszabályokról, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról, és a kisméretű szálló por (PM10) csökkentésére irányuló intézkedési programról.
  • Délután szakmai előadások hangzanak el, ahol többek között szó lesz a gyűjtőkémények kérdéséről, az égéstermék-elvezetésre kidolgozott felelősségi mátrixról, a CO-mérgezésekkel kapcsolatos tapasztalatokról, a gáz- és a szilárdtüzelésű berendezésekre vonatkozó energiahatékonysági követelményekről és ezek égéstermék-elvezetést érintő hatásáról.
  • A délutáni szekció utolsó előadója, dr. Guttmann Szabolcs Kós Károly díjas építész, a Romániai Építészek Rendje Erdélyi Fiókjának elnöke bemutatja az Erdélyi Építészeti Biennálé kiállítást és meghívja a konferencia résztvevőit a Biennálé megtekintésére.
  • Pénteken reggel a konferencia két szekcióban folytatódik. A kéményszakmai szekció kiemelt témája a szilárdtüzelés. A résztvevők előadásokat hallgathatnak meg a fatüzeléses berendezések levegőellátásának és égéstermék-elvezetésének tervezéséről, a fatüzelés ellenőrzéséről és olyan fejlesztésekről, amelyek az előttünk álló fokozott energiahatékonysági követelményeknek megfelelő szerkezetek létrehozását eredményezik.
  • A másik szekcióban kerül sor a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara által meghirdetett szakmai továbbképzésre, amelynek témája a kéményáramkör elemeinek (tüzelőberendezés, levegőellátás, égéstermék-elvezetés, környezeti hatások) tárgyalása, a vonatkozó jogszabályi háttér és méretezések áttekintése. A szakmai továbbképzés teljesítésével a szakmagyakorló kamarai tagok teljesíthetik az éves szakmai továbbképzési kötelezettségüket.
  • A konferencián bemutatják a szakma múltját is: az érdeklődők megtekinthetik a Kéményseprő Múzeum és az Épületgépészeti Múzeum kiállítását.
  • A Média Sarokban lehetőséget biztosítanak az épületgépészeti és energetikai szaklapok, az írott és elektronikus sajtó képviselőivel való kapcsolatfelvételre.

További információ és jelentkezés: www.kemenyjobbitok.hu

Égéstermék-elvezetőKéményKéményseprő