Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Milyen kéményem legyen?

| |  2859 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Milyen kéményem legyen?

Áprilisi lapszámunkban nagy táblázatot, összesítést közöltünk a füstgáz-elvezetések témájában, ami izgalmasra, olvasmányosra sikerült, de eredeti célját, hogy felmérje a magyarországi kazán- és kéménygyártók választékát, árait, nem érte el.

Eredeti szándékunk szerint minden kazánmárkáról egy adott, viszonylag találomra kiválasztott kereskedőtől árajánlatot kértünk magára a kazánra, illetve gyári, vele együtt minősített füstgáz-rendszerre. (A kéménygyártóktól értelemszerűen csak a füstgáz-elvezetésre.) Nos, az árajánlat-kérésig zökkenő nélkül eljutottunk, és kazánra is kaptunk mindenhol árat, de bizony az együtt minősített füstgáz-elvezetések nem akartak összejönni! Tricox, Brilon, Almeva – ezeket tartják a kereskedők, és kevés kivételtől eltekintve ezeket is akarják eladni. Így bizony a kép néhány helyen homályban maradt, és vizsgálódásunk végeredménye nem egy teljes és objektív piaci körkép, hanem egy „kereskedői attitűd-helyzetjelentés” lett.

Problémát okozott, hogy a tervhez képest mindenki más és más idomokra adott ajánlatot, mind méretre, mind darabszámra, márpedig a méter az mindenhol méter kellett volna, hogy legyen.

Ékes példája ennek a Tricox – mely gyártónál egyedüliként a „kéményesek” közül nem a gyártótól, hanem egy kereskedőtől kértünk ajánlatot – egy erősen túlméretezett listát kaptunk, aminek végösszege (232 734 Ft) majdnem kétszer akkorára sikerült, mint versenytársaié. A Tricox azóta számolt nekünk egy valós árat, amivel 110 000 Ft környékére, reális helyére került.

Ellenpontként a Brilon ajánlatát említhetjük, amely úgy sikerült 52706 Ft-osra, hogy a szükséges elemek jó része hiányzott, miközben tudható, hogy a független kéménygyártók között egy ilyen projektnél néhány ezer forintos különbség van csupán.

A kazángyártókról is csak néhány esetben tudtuk meg, amit szerettünk volna, mivel a kereskedők a gyári füstgáz-elvezetéseket nem „szeretik”. Itt is van mit pótolni, ezért szerkesztőségünk úgy döntött, hogy szeptemberi számunkban megismételjük táblázatunkat, a következő módosításokkal:

  • Az adatokat immár nem kereskedőktől kérjük be, hanem a kazán- és kéménygyártóktól.
  • Nem burkolózunk névtelenségbe az ajánlatkérésnél, hanem mint VGF keressük meg a cégeket, kinyilvánítva az adatok publikálásának szándékát.
  • A kazángyártóktól a gyári füstgáz-elvezetéseikre kérünk adatokat.
  • Pontos anyaglistát adunk meg a kérdéssorban; nem bízzuk a tételek összeállítását a válaszadókra.

Remélhetőleg ezzel a metódussal a gyártók is elégedettek lesznek, mindazonáltal – ahol ez szükséges – érdemes kereskedőiket képezni, oktatni, főleg a július 1-jei „vízválasztó”-ra való tekintettel.

Helyreigazítás

Minden figyelmünk ellenére a táblázat összeállításánál mi is belefulladtunk kicsit az ajánlatok tengerébe, így hibáztunk a Gienger árajánlatánál. Történt, hogy egy ajánlatot küldött a Gienger Határ úti üzlete, amely a kazánokat tartalmazta, és egy másikat, ami a füstgáz-elvezetést. A kazános ajánlatban együtt szerepeltek a Brötje, Remeha és Viessmann kazánok, és külön PDF-ben, külön kérésünkre küldték meg az égéstermék-elvezetésről szóló ajánlatot, amely igen terjedelmes volt. A Brötje kazánhoz ennek csak egy része került bele a táblázatba, a másik része lemaradt. A Viessmannhoz pedig Almeva elvezetés került, mert annak PDF-es ajánlatát, amely megjelenésében nagyon hasonlított a Giengeréhez, ide kevertük.

A hibáért elnézést kérünk, reméljük, olvasóink a szeptemberi táblázatunkat veszik majd alapul a Gienger kínálatának, árainak megítéléséhez.

ErPKémény