Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Állami támogatás kell a kazáncserére!

| |  10 126 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Állami támogatás kell a kazáncserére!

Szaklapunkat folyamatosan keresik a július 1-jei határnappal kapcsolatban, amikortól csak kondenzációs kazánt lehet felszerelni. A lakosság és a közmédia indokolatlan kényszerről beszél, az Európai Uniót és a gázkészülékes lobbit kárhoztatja, amikor szembesül azzal, hogy a régi módi szerinti 150 ezer forintos költség helyett fél-egymillió forinttal kell számolnia. Szerintünk állami támogatás kellene a kazáncserére.

Nézzünk egy átlagos esetet. Budapesti, régi bérház 2. emeletén lévő szerkesztőségünkben több mint 10 évig egy nyílt égésterű gázkazán biztosította a fűtést. Elromlott, így szükségessé vált a csere kondenzációs kazánra. Ehhez a kazán 300 ezer forintba kerül, a füstgáz-elvezetés pedig az új kéményjárdával és tető fölötti kéménycsoport újjáépítésével (ami a ház közös költsége, de csak elvben), a régi kéményjárat megtisztításával és bélelésével, új füstgáz-elvezetés és levegő-bevezetés (külön ágon, mert egy járatban nem férnek el), tervezéssel és engedélyeztetéssel 1 millió forint körüli összeget tesz ki, tehát az összköltség 1,3 millió forint lesz.

Ugyan a belvárosi lakások a legproblémásabbak, de egy családi háznál is félmillió forint a minimum. Lesz erre pénze a magyar lakosságnak?

Kell, hogy legyen, mert a rendeletnek van értelme. Mint ahogy nem vehetünk ma már új, de biztonsági öv nélküli, kétütemű, környezetszennyező és üzemanyag-faló, nem biztonságos autókat, úgy a kazántechnikában is teljes mértékben indokolt, mind lakossági, mind nemzetgazdasági szempontból a kondenzációs kazánok használata, amelyek kiküszöbölik a CO-mérgezés esélyét, komfortosak, energiatakarékosak, és kb. 10 év alatt visszahozzák az árukat az olcsóbb számlák révén. De hogy fizessük ki az árukat most?

A VGF szaklap új, egycsatornás támogatási konstrukciót, illetve törvényi-szabályozási változtatásokat kezdeményez

A magyar államnak támogatnia kell a kazáncserét, mert különben a lakosság nagy része, amikor a régi kazánja bemondja az unalmast, nem tudja megoldani azt, hanem gagyi, életveszélyes megoldásokhoz fordul! Nem is beszélve arról, hogy addig is a legvégsőkig „életben tartja” a régi, rossz hatásfokú, veszélyes kazánját.

Mi lehet a megoldás?

A VGF javaslata:
Épüljön állandó jellegű pályázati rendszer az Első Nemzeti Közműszolgáltatóra!

Amikor a gázszolgáltatóhoz beérkezik egy kazáncsere terve, és azt a tervellenőrök pozitívan elbírálják, azaz engedélyezik, automatikusan ítéljenek meg a lakástulajdonosnak 500 ezer Ft vissza nem térítendő támogatást, ami a gázmeó (üzembe helyezés) után kerülne kifizetésre. Ez kiküszöbölné a bonyolult és drága pályázati rendszert, aminek működtetése jelen pillanatban az államnak pályázatonként (több) százezer Ft költséget jelent.

A közüzemi szolgáltatások egy (állami) kézbe kerülésének legnagyobb hozadéka lehetne, kellene hogy legyen ez a rendszer.

ErPKazánTámogatás