Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ráköthető a kondenzációs kazán a turbós gyűjtőkéményre?

| |  5285 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Ráköthető a kondenzációs kazán a turbós gyűjtőkéményre?

Az egyik független kéménygyártó vizsgálatai szerint igen – természetesen megfelelő méretezés, számítások után. Ez megoldást jelenthetne több tízezer társasház problémájára.

A zárt égésterű, valamint a zárt égésterű kondenzációs kazánok vegyes alkalmazását egy égéstermék-elvezető berendezésen többször modelleztük. 2015-ben a gázkazánokat érintő várható változások hatására egy debreceni projekt esetében modelleztük azt az esetet, hogy az eredetileg üzembe állított normál zárt égésterű kazánokat (Ariston BS24FF, 4 db, szintenként 1-1 db) egymás után lecseréltük különböző típusú kondenzációs kazánokra. A sorrendet többször megváltoztattuk. A méretezés minden esetben pozitív eredményt hozott, attól függetlenül, hogy a tüzelőberendezések paraméterei különböztek! Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden esetben működőképes és stabil marad az égéstermék-rendszer, de hasonló módszerrel más esetben is meghatározható lehet, hogy milyen peremfeltételek mentén kerülhet sor egy esetleges tüzelőberendezés-cserére.

A zárt égésterű („C” típusú) gázkészülékek kapcsán szintén nem érhető tetten semmilyen markáns eltérés – a kémény tekintetében biztosan nem –, ami a két „kategóriát” élesen elkülönítené egymástól, ezáltal kizárva az együttes használat lehetőségét. Ebben az esetben az MSZ845 és a GMBSZ összecseng (lásd fenn).

Az ok, amiért kéménygyártóként megszólalunk, és a fenti formában hangot adunk a véleményünknek, az az alapkérdésre adott egyértelmű NEM a különböző érintett szakterületek képviselőitől.
A fent említett esetre visszautalva könnyen belátható, hogy a szakmai vonalon kívül más szempontokat is figyelembe kell venni, amikor a kialakult helyzetre megoldásokat keresünk. Nem vitás, hogy a biztonsági szempontok abszolút előnyt élveznek, de ezek a szempontok sem nélkülözhetik az ésszerűséget, a praktikumot és a gazdasági lehetőségeket. Ha van arra mód, hogy olyan szakmai alapokon nyugvó álláspont szülessen, ami ésszerű megoldást kínál mind az érintett lakástulajdonosoknak, mind az érintett szakterületeknek, akkor törekedni kell annak létrejöttére.

Részletek a VGF 2016. decemberi számában.

ErPKazánKémény