VGF szaklap

A németek közel fele napenergiával szeretné fűteni lakását

| |  1587 | |

A németek közel fele napenergiával szeretné fűteni lakását

Egy tanulmány szerint, melyet az E.ON rendelt meg az európai életkörülményekről, a németek közel fele úgy véli, hogy a helyiségeket jobb lenne környezetbarát napenergiával fűteni.

Németországban a legtöbb lakóházat és lakást még mindig földgázzal vagy olajjal fűtik. A háztartások 20 százaléka használ tüzelőolajat, 11 százaléka fát, a lakosság 10 százaléka pedig éjszakai hőtárolós kazánnal tartja melegen a lakását.

Az emberek Európában máshol is a napenergiát részesítik előnyben. A magyarok 61 és az olaszok 60 százaléka választaná a napenergiát a fűtéshez. A napenergia a britek között a legkevésbé népszerű. 38 százalékuk fűtene inkább napenergiával, míg 36 százalékuk a gázüzemű fűtés mellett voksol. A tanulmányban nincs semmi, ami azt sugallná, hogy ennek oka a tipikus brit időjárás, hiszen Nagy-Britanniában valójában ugyanannyi az évi napsütéses órák száma, mint Németországban.

Számos közép-európai országban sokan fát használnak a fűtéshez. A magyarok közel egyharmada (31 százalék) ezt az energiahordozót használja. Őket követik a csehek (20 százalék) és a románok (19 százalék). A szén és az olaj a közép-európai országokban csekély szerepet játszik az otthonok fűtésében. Ez ellentétben áll azzal a gyakran hangoztatott nézettel, hogy Közép- és Kelet-Európában még mindig nagy szerepet játszik ez a két fűtőanyag.

Az eredmények az „Élet Európában” című felmérésből származnak, melyben az E.ON és a Kantar EMNID közel 8000 embert kérdezett meg Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, a Cseh Köztársaságban, Romániában, Svédországban, Törökországban és Magyarországon, 2016 decemberében.

EurópaFelmérésNapenergia