VGF szaklap

Magyarországon az EU-s átlag kétszerese a nedves, penészes lakások száma

| |  1949 | |

Magyarországon az EU-s átlag kétszerese a nedves, penészes lakások száma

A nedves, rossz levegőjű lakások több millió embert betegítenek meg Európában. A stuttgarti Fraunhofer Épületfizikai Kutatóintézet átfogó felmérése szerint a nedves, penészes lakások bizonyíthatóan hozzájárulnak az asztma és a felső légúti betegségek kialakulásához.

Magyarországon a lakosság 26 százaléka él a nedvesedés által érintett lakásokban – ez az ötödik legmagasabb arány Európában, és közel kétszerese a kontinens 16 százalékos átlagának. A nemzetközi adatokat alátámasztják az Aereco Légtechnika Kft. novemberi felmérésének az adatai is, melynek során 120 ingatlantulajdonost kérdeztek. A válaszadók 37 százalékánál volt valamilyen probléma, jellemzően penészesedés.

A tüneti kezelést jelentő fertőtlenítés mellett, a megfelelő építőanyagok és eljárások alkalmazásával, gondos minőségbiztosítással, valamint rendszeres karbantartással a probléma nagyrészt kiküszöbölhető. Fontos a vízszivárgások megakadályozása, a bádogosmunkák és a vizesblokkok megfelelő kialakítása, a hőhidak kialakulásának megakadályozása, a fűtési rendszerek korszerűsítése és a megfelelő, igények szerint automatikusan működő szellőzőrendszerek kialakítása is.

A szellőzés kiemelkedő fontosságára hívja fel a figyelmet Király Tamás épületszellőzési szakértő is: „A felújítások során gyakran légzáró ablakokat építenek be, amelyek a megfelelő szellőztetési lehetőség biztosítása nélkül csak súlyosbítják a vizesedésből fakadó problémákat.”

Energiatakarékosság vagy egészség?

A német kutatóintézet munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy az elmúlt két évtizedben zömmel energiahatékonysági megfontolásból végzett felújítások a vizesedés problémáját általában nem kellő mértékben vették figyelembe. „A hideg idő beköszöntével sokan kellemetlen huzatot tapasztalnak a lakásukban, vagy aggodalmaskodni kezdenek a fűtésszámlájuk miatt. Fontos azonban, hogy az energiatakarékosság jegyében ne rögtön csak a légzáró szigetelésre gondoljunk, hanem a megfelelő szellőzés biztosítására is, a száraz és jól levegőző belső környezet ugyanis elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Ezért érdemes épületgépész vagy légtechnikai szakértő segítségét igénybe venni” – foglalja össze a kutatás tanulságait és saját tapasztalatait Király Tamás.

A kép forrása: Aereco Kft.

Egészség