Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Támogathatók a gázkonvektorcserék is

2017. március 16. | VGF online |  5061 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Támogathatók a gázkonvektorcserék is

A gázkonvektorokat kicsit mostahagyermekként kezeljük, mert bár 3 millió üzemel belőlük Magyarországon, elavult technológiának van elkönyvelve. De azért vannak társasházak, ahol a pénzügyi és a helyi viszonyok miatt gyakorlatilag csak ezek jönnek szóba; nekik próbálunk segíteni.

A társasházakra vonatkozó útmutató (Otthon Melege) 13. oldalának 2.1 pontja szerint minden olyan magántulajdonban lévő fűtési rendszer cseréjével összefüggő tevékenység támogatható, amelynek szén-monoxid-kibocsátáscsökkenése számítható. Mivel a 7/2006. TNN rendelet szerint léteznek különböző Ck tényezőjű gázkonvektorok, ebből következően a gázkonvektor-cserék támogathatók.

Ugyanez a szöveg megtalálható a családi házakra vonatkozó útmutató (Szintén Otthon melege) 8. oldal III. közepén.

Ez azt jelenti, hogy az energiatakarékos gázkonvektorok cseréje társasházak esetében már 2015 februárja óta támogatható.

Léteznek energiatakarékos gázkonvektorok?

Tudomásunk szerint a gázkazánoknál bevett gáz-levegő arányszabályozás a gázkonvektoroknál még nem valósult meg. Hogy miért? Talán nem akkora a piac, hogy megérné a fejlesztőknek.

6. Egyedi fűtések, VI.12. táblázat: Egyéb berendezések teljesítménytényezője, Ck

Hőforrás / Fűtőközeg Teljesítménytényező
Ck [-]
Elektromos hősugárzó 1,0
Cserépkályha 1,0
Kandalló 1,60
Egyedi fűtés kályhával 1,80
Hőmérsékletszabályozó nélküli, vagy csak folyamatos hőmérsékletszabályozásra képes gázkonvektorok (A készülék nem képes a csökkentett gázterhelés állapotából a főégő kikapcsolt állapotába kapcsolni.) 1,90
Kombinált hőmérsékletszabályozással ellátott, hagyományos gázkonvektor (A készülék képes a csökkentett gázterhelés állapotából a főégő kikapcsolt állapotába kapcsolni.) 1,40
Kombinált hőmérséklet szabályozóval ellátott és szakaszos gáz-levegő arányszabályozást megvalósító nyílt égésterű, gravitációs kéménybe kötött gázkonvektorok, amelyek csökkentett terhelésen mért hatásfoka legalább 89% 1,32
Kombinált hőmérséklet szabályozóval ellátott és szakaszos gáz-levegő arányszabályozást megvalósító külsőfali gázkonvektorok, amelyek csökkentett terhelésen mért hatásfoka legalább 93% 1,12
 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EnergiahatékonyságErPTámogatás