Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Minden lakás fűtéskorszerűsítésére létezik megfelelő műszaki megoldás

| |  2120 |

Minden lakás fűtéskorszerűsítésére létezik megfelelő műszaki megoldás

Rövid időn belül több százezer lakásban kerülhet sor kazáncserére, mivel megnőtt a kereslet az energiatakarékos kondenzációs kazánok iránt, viszont az épületek többségében át kell alakítani a kéményeket. Nagy problémát jelentenek a társasházakban elterjedt gyűjtőkémények, mert az ezekhez tartozó hőtermelők cseréjét a készülékek tulajdonosai egyedül nem végezhetik el.

Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke a gázipari vállalkozók sajtótájékoztatóján osztotta meg gondolatait, megemlítve, hogy a következő években várható tömeges kémény- és kazáncserék finanszírozását lakossági pályázatok is segítik.

Bálint Attila, az Első Magyar Kéményszövetség elnöke hozzátette, hogy a szakemberek minden esetben segítséget nyújtanak az átalakításhoz, a gyűjtőkéményeken végzett beavatkozásoknál pedig egyébként is épületgépészre van szükség, mivel azok tervköteles eljárásnak számítanak.

Szalai Gabriella, a Magyar Energiahatékonysági Intézet ügyvezető igazgatója ismertette, hogy felmérések szerint közel 1 millió háztartás szeretne energetikai korszerűsítésbe fogni a következő 5 évben, de 84 százalékuknak támogatásra volna ehhez szüksége. Hozzátette, hogy Magyarországon különösen az épületszigetelés népszerű, de figyelni kell a fűtésre is, mivel a fűtőberendezések átlagéletkora meghaladja a 20 évet. Megjegyezte, hogy a szállópor 70 százaléka a levegőben lakossági fűtésből származik.

Milassin Levente, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) szóvivője elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium meghirdette az energetikai korszerűsítéseket segítő pályázatokat, a rendelkezésre álló mintegy 115 milliárd forintos keretből az egyéb beruházások (nyílászáró, szigetelés, fűtés, világítás, napelem, hőszivattyú, stb.) mellett kéménytechnikai fejlesztés is finanszírozható, ha ahhoz a hőtermelő berendezés cseréje is kapcsolódik.

Ismertette, hogy a támogatások visszatérítendőek, ugyanakkor a megvalósuló beruházások csökkenthetik az energiafogyasztást, ezért magánszemélyeknek, lakásszövetkezeteknek és társasházaknak is megéri pályázni. A nulla százalékos kamatú hitel futamideje akár 20 év is lehet és mindössze 10 százalék önerőre van szükség, továbbá a támogatásra a jelzálogjoggal terhelt ingatlanok is jogosultak.

Hasonló célokra nyújt vissza nem térítendő támogatást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hamarosan megjelenő programja - tette hozzá az MFB szóvivője.

(Forrás: MTI)

EnergiahatékonyságGyűjtőkéményKondenzációs kazánPályázat