Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ha senki nincs, ki felrobbantson…

| |  2135 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Ha senki nincs, ki felrobbantson…

Első alkalommal nyitottuk meg a Construmán épületgépészeti kalandparkunk kapuit, ahol a látogatók testközelből ismerkedhettek meg a szakma elméleti és gyakorlati tudnivalóival.

Robbants fel magad! – ezzel a felhívással várta a látogatókat a VGF képzési központ és a VGF szaklap a Construmán. No, nem terrorcselekmények elkövetésére szerettük volna felhívni látogatóink és partnereink figyelmét, hanem a gondolkodás és a kísérletezés szépségeire, arra, hogy a fizikaórán tanultak hogyan elevenednek meg az épületgépészet napi gyakorlatában.

Ízelitő a látványosságokból

KUNDT CSŐ. Ha hullámokat bocsátunk merőleges felületre, akkor azok onnan visszaverődve találkozhatnak a beeső hullámokkal, így ún. állóhullámok alakulhatnak ki. A Kundt-csöves kísérlet alkalmas a hang különböző gázokban való terjedési sebességének meghatározására. Támogató: Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar.

 

RUBENS CSŐ. A Rubens cső vagy lángcső egy berendezés a csőben kialakuló akusztikai állóhullámok szemléltetésére. Heinrich Rubens német fizikus találta fel 1905-ben. Egy kezdetleges oszcilloszkóphoz hasonlóan „grafikusan” szemlélteti a kapcsolatot a hanghullámok és a hangnyomás között. Támogató: Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar.

 

PADLÓFŰTÉS-ÉPÍTŐ. Az ókori római birodalomban (több mint 2000 évvel ezelőtt) már ismerték a padlófűtést, persze ez még nem hasonlított a maihoz. A fűtött helyiség 60-80 cm magas oszlopokon állt. A fűtést az épületen kívülről rabszolgák végezték, s az égéstermék az oszlopok között haladt az épület másik oldalára, ahol a szabadba távozott. Ezt a rendszert „hipokaustum” fűtésnek nevezték. Támogató: Uponor Kft.

 

CSŐTÖRŐ. A térhálósítás olyan folyamat, amely a műanyag szerkezetét úgy módosítja, hogy az egymással összekapcsolódó polimerláncok erős kémiai kötéseket tartalmazó, háromdimenziós hálózatot alkossanak. Ez a kémiai szerkezet lehetetlenné teszi, hogy a polimer megolvadjon vagy feloldódjon, mielőtt elroncsolódna a molekulaszerkezete. Ezért a PE‐Xa csövek olyan nyomáson és hőmérsékleten is használhatók, ahol korábban csak a fémcsövek feleltek meg. Ráadásul a csövek egyedülállóan elasztikusak. Így a cső tágítás után mindig arra törekszik, hogy visszanyerje az eredeti méreteit (kivéve, ha túlnyújtották a 300%‐ot meghaladó törésponton). Támogató: Uponor Kft.

 

HŐKAMERÁS KÍSÉRLETEK. A családi házunk fűtésére fordított energia akár 40 százalékát is elveszíthetjük, ha nem megfelelő a szigetelés és a nyílászáró-rendszer. Hőkamerával bonyolult számítások nélkül, pár termofelvétellel kiderül, hol szökik a meleg, mitől penészedik a plafon sarka télen. Érdemes megismételtetni a műveletet szigetelés után, és úgy szerződni a kivitelezővel, hogy a fizetés csak azután következik, ha láthatóan javult a helyzet. Támogató: Épületgépész Unió Kft.

 

LÁNGTORNÁDÓ. Ez az eszköz az erdőtüzek során kialakuló lángtornádók kialakulását demonstrálja. Az ausztrál vadon égésekor nem ritkák a 30 méter magas lángoszlopok sem.  A jelenség nagyon hasonlít a porördögökhöz, de míg azok a felszíni port kapják föl, addig a tűzördögök a futótüzekbe kapnak bele, és repítik fel a lángcsóvát. A tűzördög villámgyorsan kialakul, majd növekedésnek indul, és a vákuumként beszívott levegő hatására örvénylő mozgás alakul ki. Miután az örvény felszippantja a lángcsóvát, a széltölcsér átmérője csökkenni kezd, majd a forgása is felgyorsul. Támogató: Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar.

 

HEGESZTŐSZIMULÁTOR. Mindenki a „hernyóvarrat” elsajátításával kezdi a hegesztést. Amikor már egyenes és szép varratot produkál a tanuló, gyökvarrattal két lemezt hegeszt össze. Amikor már ez is meg, két lemez átlapolt egyesítésével megtanulható a lapvarrat. Ezután derékszögben találkozó lemezek sarokvarratát kell elkészíteni. Majd végül megtanulják a cső-lap sarokvarratot, és két cső összehegesztésével a cső gyökvarratot. Támogató: Szegedi Móravárosi SZKI.

ConstrumaEseményRendezvény