VGF szaklap

Nagyon megy az ablakosoknak

Építőpari trendek az első negyedévben

| |  774 | |

Nagyon megy az ablakosoknak

Nagyon érdekes, hogy az építőanyag-gyártók milyen tendenciákat vélnek felfedezni, és hogyan látják az épületgépészet helyzetét. Annyi biztos, hogy az ablakosoknak nagyon megy.

Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke tájékoztójából idézünk.

Az igények meghaladják a kivitelezői kapacitásokat

A piaci élénkülés és beruházói igény az év eleji előrejelzésekkel összhangban változatlanul megvan, azonban az igények meghaladják a kivitelezői kapacitásokat. Különösen a szerkezetépítő szakmák jelentik a szűk keresztmetszetet: nincs elegendő kőműves, betonvasszerelő és szigetelő szakember, így egy-egy projektnél esetenként meg kell várni, amíg egy kivitelezői csoport az előző munkából felszabadul.

Ezzel szemben kivitelezői hazavándorlás a piaci visszajelzések szerint még nem érzékelhető és egyelőre nem látszik, mikor kerülhet erre sor. E helyzetben sokkal gyorsabb és működőképesebb megoldást jelentene az átképzések ösztönzése a pályaelhagyók és munkanélküliek bevonása érdekében.

A kialakult helyzetben az egyes szakipari kivitelezőknek módjukban áll emelni a vállalási díjakat – ez pedig érzékenyen érinti azon generálkivitelezőket, akik a 2017-es munkákra ajánlati kötöttséggel szerződtek, míg az egyes szakipari kivitelezőkkel előre nem állapodtak meg.

Az építőanyagok és építési termékek ára 2010-2014 között nemcsak reálértékben, hanem sok esetben még nominálisan is csökkent. Ezzel szemben a nyersanyagok ára több lépésben is, összességében jelentősen megemelkedett. A nyersanyag költségek növekedése mellett további tényezőként jelent meg a gyakran két számjegyű béremelés 2017-től. Az elmaradt áremelési szükségletek legalább részleges - jellemzően 5-12% körüli - érvényesítésére ezért szükség van annak érdekében hogy a termékek továbbra is az elvárt minőségben készüljenek, és innovatív termékek kerülhessenek a piacra.

Érzékelhető a lakossági beruházók növekvő tudatossága

Az épületgépészeti termékeknél egyelőre mennyiségi növekedés nem látszik, azonban már jól érzékelhető a lakossági beruházók növekvő tudatossága: nőttek a minőségi, energia-hatékony fűtési és épületklimatizálási, szellőztetéssel kapcsolatos elvárások, amely a szakma szempontjából is igen pozitív eredmény.

Nyílászárók

A mintegy 24-25 milliárdos ablakpiacon a tavalyi 10%-os csökkenést követően az 5-60 lakásos „Otthon Melege” felújítási program érzékelhető hatást gyakorolt, így az ablakgyártók jelenleg teljes kapacitással dolgoznak. Az import aránya kicsit csökkent, mivel a hazai piaci árak nyomottnak számítanak és nem mindig viselik el a szállítási költségeket – arányuk 8-10% körüli.

Az idén januártól életbe léptetett kínai-európai embargó az alapanyag-gyártóknál a merevítő acélok 27%-os áremelkedéséhez vezetett szerte Európában, ezzel párhuzamosan várható, hogy a vasalatok ára is emelkedik. Az ablakcsere és hőszigetelő alapanyagok árának emelkedése mintegy 10-15% anyag-, és hozzávetőleg 5% munkabér-növekedéssel jár. Az ablakszegmensben változatlan feltételek mellett a tavalyi teljesítmény 15%-al lehet meghaladva.

KereskedelemSzaküzletek