Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A MÉGSZ igent, a kéményseprő-szervezetek nemet mondanak

2017. május 22. | VGF online |  4956 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A MÉGSZ igent, a kéményseprő-szervezetek nemet mondanak

Az MBSZ módosítását helyesli a Magyar Épületgépészek Szövetsége. Információink szerint teszi ezt úgy, hogy kéményseprő tagjai, például a Baranyai Kéményseprők Ipartestülete, nem értenek egyet a változtatással, mint ahogy a többi kéményseprő-szervezet sem.

A MÉGSZ közleménye

„Jónak tartjuk a kéménysepréssel kapcsolatos 21/2016 BM rendelet tervezett módosítását.

Jónak tartja a MÉGSZ elnöksége a tervezett módosítást, mert bizonyára csökkenteni fogja azon esetek számát, amikor a kéményseprő – anélkül, hogy szakmailag mérlegelte volna a szabálytalanság közvetlen következményeit – igen sok észlelt szabálytalanságra úgy reagált, hogy a berendezés üzemét életveszélyesnek nyilvánította.

A nem közvetlen életveszély esetében a tervezett módosítás szerint türelmi időt fog kapni az üzemeltető a szabálytalanság megszüntetésére. Ezen idő alatt a szabálytalan üzemeltetést folytathatja, de a saját felelősségére. A szabálytalanság megszüntetése és az újbóli vizsgálat természetesen költséges, de méltányos kötelezettség. Szemben az eddigi gyakorlattal, amikor az életveszélyre hivatkozva, akár a gázmérő leszerelésére is sor került. Sok esetben teljesen indokolatlanul.
A módosítás tehát nem további lazítás, hanem a kialakult helytelen gyakorlat életszerűvé tétele.

Gyárfás Attila, ügyvezető elnök
Magyar Épületgépészek Szövetsége”

Három kéményseprő-szervezet nyilatkozata

(A dokumentumok pdf formátumban letölthetők)

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

JogszabályokKéményseprő