Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Legyen gyors és olcsó a kémény!

| |  2494 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Legyen gyors és olcsó a kémény!

Míg az MBSZ legújabb módosítására várunk, amelyet júniusra ígértek, érdemes még egy szempontot behoznunk. A vita ugye a körül zajlik jó régen, hogy a kondenzációs kazán elvezetése az épületgépészek vagy a kéményseprők hatáskörébe tartozzon-e. A témának már bemutattuk műszaki-biztonsági és gazdasági vetületeit, de nem ejtettünk szót a bürokratikus, ügyintézési oldalról.

Minden kommentár nélkül íme egy kolléga véleménye:

„A gépész szakmának nem üzlet az égéstermék-vezető, -elvezető, vagy nevezzük akárhogy is, a vizsgálata, karbantartása. A gépész szakmának az az érdeke, hogy egyszerűen és gyorsan készüljenek el ezek a dolgok, ne kelljen a tetőre kilátót építeni, ne kelljen triviális megoldásokat áramlástechnikai méretezésnek alávetni. A készülékcsere 1 napig tart, a kéményvizsgálat két hónapig.

Kazáncserénél az elvezetés ára meghaladhatja a készülék árát. Normális dolog ez?
Nekünk aztán mindegy, hogy ki ellenőrzi azt a valamit, amin az égéstermék távozik, de legyen:

  • egyszerű,
  • olcsó,
  • és nagyon-nagyon gyors.

Nem üzleti érdekből történik a kiszorítósdi, hanem azért, mert a jelenlegi megoldás nem felel meg a fenti három kritérium közül egynek sem! Az elvezető minősítését, gyártóját és a kéményszabványt meg nem ismeri fel az égéstermék – úgy kimegy rajta, mint a szél! A készülék viszont azonnal jelzi, ha valami nem kerek – és ezt ki látja? Igen, a szervizes, karbantartáskor.”

KéményKéményseprőKondenzációs kazán