VGF szaklap

Milyen lesz idén a klímapiac?

| |  834 | |

Milyen lesz idén a klímapiac?

2016-ban remek volt – volt meleg bőven, ha nem is annyi, mint az azt megelőző 3 évben, viszont mindenki arra készült, hogy megsül. Idén az áprilisi fagyok lassabb indulást indukáltak, de májusban már így is ott tartottunk, hogy csak augusztusra lehetett klímaszerelőt találni.

Az évi 3000-4000 darabszámban értékesített klímamárkákat képviselő kisebb importőr cégek és a klímapiac frissebb résztvevői egy erős év után általában bátrabban készülnek fel az új évre, és a szűkösebb anyagi lehetőségeik határát súrolva bár, de a tavalyinál nagyobb készletet próbálnak az ország területére betárazni.

Egy erős év után az is borítékolható, hogy számos újabb utólagos névvel ellátott eddig nem létező márka jelenik meg a piacon 500-1000 db-os potenciállal tervezve. Ezen új piaci résztvevők minden esetben a piacvezető márkák gyárait megkeresve próbálnak utólagos márkanéven alap oldalfali klímákat behozni az országba, és piaci részesedést szerezni, nyomott áron értékesítve a készleteiket.

A nagyobb, tőkeerősebb, régóta piacon tevékenykedő klímaimportőr cégek egy 10-20%-os növekedési potenciállal számolhattak az év eleji tervezésnél a tavalyi igényhez képest, és kicsivel növelt készletet tárazhatnak be folyamatában.

Ezek a tények azt jelentik, hogy a 2017-es évben klímatöbblet lesz az országban, ami mindig egy erős árletöréshez vezet. A végfelhasználók és viszonteladók így idén valószínűleg olcsóbban juthatnak majd a tavalyihoz képest a klímákhoz.

A klímavásárlást, klímaeladást tekintve az év első részében pár hónapig némileg gerjesztheti önmagát a folyamat, hiszen a viszonteladó partnerek is bátrabbakká válnak az év eleji akciós készletvásárlás terén, és a tavalyi évben a nem megfelelően felkészült importőr cégek készlethiánya is vásárlást gerjesztő hatással lehet az év elején. Az év kezdő pár hónapja ilyenkor az időjárástól függetlenül még tapasztalat szerint áthúzza a tavalyi évi lendületet, azonban április környékén már ez a lendület az időjárástól függően megakadhat.

Ez az áprilisi havazással és a májusi borongós idővel be is bizonyosodott, és egy új szezon indult jóval elmaradva a tavalyi évben tapasztalt kereslettől. Ettől a várt forgalom-elmaradástól a kevésbé tőkeerős és a kisebb raktárkapacitással rendelkező importőr cégek megijedtek és erős akciózásba kezdtek, ugyanis ezen cégek számára komoly pénzügyi kockázatot jelenthet a készletek beragadása, illetve az újonnan beérkező készleteknek nincsen helye. Ezen akciózást tovább gerjesztették a klímapiac friss résztvevői is, így az elképzelhetetlennek tűnő viszonteladói ár alá csökkentve a klímaárakat. A komolyabb, gyári márkanévvel rendelkező importőr cégek már láttak ilyet számos alkalommal, és inkább kisebb akciókkal kivárnak.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a klímagyárak által előrejelzett európai klímabumm kifulladni látszik, a több éves klímaforgalom növekedés az országunkban optimális esetben egy oldalazó tendenciába fordulhat idén, de pesszimista előrejelzések szerint vissza is eshet. Ne tegyünk azonban elhamarkodott kijelentést még, egy erős június, július, augusztus sok mindent megváltoztathat, az igazi nyári klímaszezon nem jött még el.

A Gree márka elemzéséből szemezgettünk.

HűtésKereskedelemKlíma