VGF&HKL szaklap

Csináld magad!

| |  946 | |

Csináld magad!

Nem az első olyan példa a Continental gumigyáré, ami azt sugallja: ha szakmunkás kell, képezd ki magad. Lehet, hogy az egyébként konkurens, de hasonló területen működő épületgépész cégeknek is érdemes lenne összefogniuk, és saját tanműhelyt építeniük?

Íme a hír:

A Continental képzési központot nyit Budapesten diákok és saját dolgozói számára

A Continental Automotive Hungary Kft. szeptember elején nyitja meg újelektronikai technikus-tanműhelyét Budapesten. A világ egyik vezető autóipari beszállítója a gyorsan fejlődő és speciális technológia oktatásában vállal aktív szerepet az új műhelyre támaszkodva. A magyar állam a Continental tanműhelyének létrehozásáhozközel 123 millió forint támogatást biztosít.

„A szakemberhiány és a világ autóipari fejlődése által diktált, folyamatosan átalakuló munkakörök egyaránt sürgették egy ilyen modern tanműhely létrehozását a cégünknél” – fogalmaz Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. „A szakképzett, piacképes tudással rendelkező munkaerő képzése ugyanúgy az állam, mint a vállalatok érdeke, ezért örömmel fogadtuk Varga Mihály miniszter úr támogató döntését” – mondja a cégvezető.

Középpontban a dolgozók és tanulók igényei

A cég számára kiemelten fontos, hogy ne csak vezetői és mérnöki, hanem technikusi szinten is a legjobb, legképzettebb munkaerővel dolgozzon együtt. Az 50 fős tanműhely működésénél fő szempont, hogy a résztvevők hasznos tudást szerezzenek meg már a technikusi képzés ideje alatt. A középiskolásokat, illetve a képzésen részt vevő dolgozókat tanulmányi eredményeik függvényében ösztöndíjjal támogatja majd a Continental, a kialakított tanrend pedig a középiskolai nappali képzés, illetve a többműszakos munkarend szempontjait is figyelembe veszi majd.

„A Continental-csoport számára nem újdonság a középiskolákkal való együttműködés. A veszprémi Ipari Szakközépiskola gépész szakmacsoportos technikus tanulói számára már több éve zajlik elméleti és gyakorlati pneumatikus oktatás a Continental támogatásával, de kiváló és intenzív középiskolai kapcsolatokkal bír a szegedi, a váci, a makói és a nyíregyházi telephely is” – összegez Markus Strothjohann, a Continental magyarországi HR vezetője.Annak érdekében, hogy a pályakezdők megfelelő felkészültség és multinacionális környezetben szerzett attitűdök, tapasztalatok birtokában kezdhessék meg a munkát, a Continental csoport minden hazai gyára saját gyakornoki programot alakított ki, ahová a felsőoktatásban tanuló hallgatók csatlakozhatnak.

Egyébként szakmánkban több nagy gyártónak, például a Bosch-nak is van saját, minden igényt kielégítő tanműhelye, ahol szakmunkás-tanulókat is fogadnak, és más szakmából is több példáról tudunk. Az állami szakképzés helyzete helyzete nem egyszerű, erről bővebben januárban megjelent cikkünkben írtunk.

SzakoktatásVGF szaklap