Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Újabb kérdőjelek a kéményseprés körül

| |  2165 | |

Újabb kérdőjelek a kéményseprés körül

A Kéményseprők Országos Szakszervezete nemrég közleményben kongatott vészharangot: a jogalkotók kivennék a kéményseprők kezéből a zárt égésterű kazánok kéményeinek ellenőrzését. A Kormány cáfol, a média találgat...

Az NGM újra fizetőssé tenné a lakosságnak a zárt égésterű kazánok kéményeinek ellenőrzését, egy rendeletmódosítással. Az égéstermék-vezető nem tartozna az ingyenes közszolgáltatás alá, egyedileg kellene megrendelni több ezer, akár tízezer forintos önköltségen, a gázkészülékgyártóval leszerződött szakemberektől – állítják a kéményseprők.

A kormánynak nincs olyan javaslata, amellyel rezsit növelne, ezért alaptalanok és felelőtlenek az ezzel ellentétes riogatások – reagált Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára. Elmondta, hogy a szakszervezet által sérelmezett jogszabálymódosítás-tervezet nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely eddig is létező lakossági költséget növelne, vagy új költséget vezetne be. A gázipari szolgáltatásokat, ellenőrzéseket szabályzó 11/2013-as miniszteri rendelet módosításáról előzetes egyeztetés zajlik, minden érintett véleményét meghallgatják, az egyeztetésen lévő javaslatot a szakmai szervezetek és a piaci szereplők is véleményezhetik.

A kéményseprésre vonatkozó minisztériumi rendelet megváltoztatáshoz egyébként csak egy kormánydöntés kell, nem kell parlamenti jóváhagyás. A kéményeket tavaly június óta vizsgálta át ingyen a katasztrófavédelem és a kéményseprőcégek, de csak az olyan ingatlanokban, ahova egyetlen vállalkozás sincs bejelentve. Ha valóban módosul a rendelet, az a gázkazánnal fűtők mintegy 40 százalékát érintené, de később nőhet ez az arány, hiszen már csak kondenzációs kazánt lehet üzembe helyezni.

JogszabályokKéményseprő