VGF&HKL szaklap

Padlófűtés és napelem is kerül a modern panellakásokba

Új megoldás a bérlakás-problémára

| |  1362 | |

Padlófűtés és napelem is kerül a modern panellakásokba

Új megoldást kínál a bérlakás-problémákra a brit Legal&General nevű cég. Már meg is kezdték kicsi, de igényes panelgarzonjaik telepítését London egyik körzetében. A lakások bérleti díját jelentősen alacsonyabbra ígérik mint a normál piaci kislakások díjai.

A lakótelepek – melyek hazánkban a 60-as években jelentek meg – gyors megoldást kínáltak a növekvő népesség, illetve a városokba áramló munkavállalók elhelyezésére, ráadásul a panellakás tömegeknek jelentett minőségi ugrást a korábbi otthonukhoz képest. Bár Magyarországon általános nézet, hogy a panel felett eljárt az idő, de egy londoni példa igazolja, hogy akár reneszánszát is élheti. Egy brit cég ugyanis megújuló energiákkal üzemelő kompaktlakások telepítését kezdte meg a fővárosban.

Ritkák a szociális alapú bérlakások

Bármilyen meglepő, a jelenlegi magyar és a brit bérlakás-piacnak több közös vonása is van. Nemcsak hazai jelenség például, hogy a piaci lakások havi bérleti díjai meglehetősen magasak a jövedelmekhez képest. Különösen igaz ez a nagyvárosok belső kerületeire. Ezen túlmenően nagyon kevés bérlakás érhető el szociális alapon. Egy brit cég úgy kínál erre most megoldást, hogy energetikai szempontokat is fókuszba állít. Az általuk kínált egyeningatlanok bérleti díja jóval kedvezőbb a piaci árnál, ráadásul padlófűtéssel és napelemekkel szerelik őket.

 A cég LaunchPod-nak nevezte el a lakásait, melyek londoni telepítését már el is kezdte. A lakások egyformák, az alaprajzok csak kivételes esetben térhetnek el, ha ezt a beépíthetőségi szempontok indokolják. Az új otthonban, konyhával egybeépített nappali, hálószoba, fürdőszoba és egy erkély található. Majdhogynem készre szerelve érkeznek a gyárból, egyetlen munkanap alatt kulcsrakész állapotba hozhatók.

Környezetbarát garzonok

A modern garzonokkal azokat célozzák meg, akik számára a saját otthon nem érhető el Londonban, elsősorban a munkavállalókat, illetve az életpályájukat elindító fiatalokat. A panelgarzonok üzemeltetése kifejezetten környezetbarát a padlófűtésnek és a napelemeknek köszönhetően, ráadásul a normál lakásokhoz képest akár 40 százalékkal olcsóbban is bérbe vehetők,  a megújuló energiák hasznosítása miatt.

Elérhető, környezetbarát otthon (Fotó: Andrew Holt)

A vállalat szerint ezzel a megoldással olyan tömbök lennének létesíthetők, melyek igényes és környezetbarát lakhatást biztosíthatnának. Szerintük a technológia akár 20 emelet magasságig is működhet, így a LaunchPod-okból egész lakótelepek nőhetnek ki.

Forrás: Origo

NapelemPadlófűtés