VGF&HKL szaklap

Megelőznék a súlyos üzemzavarokat a saigoni vízellátásban

Ho Si Minh-város (korábban Saigon) vízhálózata elöregedett

| |  737 | |

Megelőznék a súlyos üzemzavarokat a saigoni vízellátásban

Ho Si Minh-város ivóvízelosztó hálózatának számos szakasza elöregedett, egyes részeit több mint 30 éve építették, de vannak olyan vezetékek, amelyeket még a gyarmati időszakban fektettek le. A vízveszteség egyedül a tavalyi évben túllépte a 150 millió köbmétert.

Alig 50 év alatt a korábban halászatra alapozott gazdaságra támaszkodó nagyváros Vietnám gazdasági központjává nőtte ki magát, és az ország legnagyobb városává fejlődött. Az 1960-as években Vietnám lakosságának csupán 5 százaléka élt városban. A városi lakosok aránya mára 33%-ra emelkedett, mivel az embereket vonzzák a jobb életkörülmények és a több munkalehetőség. A növekedés ütemét az is jól jelzi, hogy a város területe évente 4%-kal növekszik, a nagyváros egyre messzebb tolja ki határait. Ho Si Minh (korábbi nevén Saigon) ivóvízhálózata több mint nyolcmillió lakost szolgál ki, hossza eléri a 33 000 kilométert.

A jelentős növekedésnek köszönhetően gazdagodik az egész ország, azonban a gyors fejlődés veszélyezteti az elöregedő városi infrastruktúra, benne az ivóvízhálózat működését. 2016-ban az ivóvízhálózat szivárgó és sérült csövei miatt Ho Si Minh-városban a tisztított ivóvíz 30%-a elfolyt, veszendőbe ment. A helyzet súlyosságát érzékeltetendő, érdemes megjegyezni, hogy a fejlett nagyvárosokban a vízveszteség mértéke 5 és 10% között mozog.

A Saigoni Vízművek (Saigon Water Corporation/SAWACO) elkezdte az ivóvízhálózat nagyszabású felújítását. A projekt célja, hogy lépést tartsanak az urbanizáció ütemével, a vízveszteséget pedig 2020-ra 10%-ra csökkentsék. A felújítási projekt során bővítik a jelenlegi hálózat teljesítményét, a kisebb, elkülönülő alhálózatokat bekapcsolják a fő ivóvízhálózatba, csökkentik a vízszivárgás mértékét, a hálózat állapotának valós idejű vezérlésével és felügyeltével megelőzik a súlyos üzemzavarokat.

A fent körvonalazott ambiciózus, összetett célok eléréséhez egy stratégiai ABB AbilityTM Symphony® Plus SCADA rendszert terveztek, amely magába foglalja az ivóvíz- és szennyvíz kezelési szoftverjeiről méltán híres cég, a TaKaDu fejlett szivárgásjelző és szivárgáskezelő rendszerét is. A felújítási projekt keretében több adatgyűjtő pontot telepítenek az ivóvízhálózatba. Az adatgyűjtési pontokon a beépített szenzorok és mérőkészülékek a vízhozam mérésével és az üzemi nyomás ellenőrzésével lehetővé teszik, hogy a SAWACO digitálisan és valós időben felülegyelje a hálózat állapotát. A vízközmű társaság képes lesz folyamatosan észlelni, elemezni és kezelni az ivóvízhálózaton fellépő eseményeket, az elemzett adatok döntéselőkészítő és végrehajtható információkká alakításával pedig csökkenteni tudja a vízveszteségeket.

A SAWCO vízközmű vállalat, köszönhetően a hálózat digitalizálásának, a hálózat állapotának valós idejű nyomon követésének, a szivárgási helyek pontos beazonosításának, növelni tudja majd a háztartásoknak és az ipari vállalatoknak szállított víz mennyiségét. A fejlesztések azt is lehetővé teszik, hogy minimálisra csökkentsék a napi 500 000 m³-nyi, árbevételt nem termelő vízveszteséget, ami vetekszik a város egyik közepes nagyságú vízmű-telepének a napi kapacitásával.

NagyvilágVízellátás