Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Drasztikusan emelkednek a hagyományos hűtőközegek árai

2017. augusztus 10. | VGF online |  7837 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Drasztikusan emelkednek a hagyományos hűtőközegek árai

A klímagáz kvótarendszernek köszönhetően a régi hűtőközegek árai meredeken emelkednek, miközben felhasználható mennyiségük egyre csökken. Nincs több idő, aki nem váltja ki az elavult hűtőközegeket új, alacsony GWP értékű gázokra, búcsút mondhat hűtőköreinek.

Tizenöt éven belül 79 százalékos csökkenés…

És ez a kő kemény valóság! Ahhoz, hogy pontosan értsük a probléma súlyát, először is tisztáznunk kell a kvóta fogalmát, amely határt szab a hűtőközegek gyártásának, importjának az Európai Unió határain belül. A kvótarendszer bevezetése tulajdonképpen határozott módja annak, hogy 2030-ra drasztikusan, és szabályozott keretek között 79 százalékkal csökkentsék a tagállamokban a hűtőközegek általános felmelegedést okozó hatását a 2015-ös évhez képest. Az elavult gázok kivezetése folyamatos, évről évre csökken a szétosztható kvóták mennyisége. Az üvegházhatású gázok légkörre gyakorolt hatását CO2 egyenértékben határozták meg. Még a 2010-es esztendőben felmérték az akkor felhasznált klímagázok mennyiségét CO2 egyenértékben, ezt vették 100 százaléknak, ez lett a kvóta referencia alapja. Ehhez az értékhez képest évről évre csökken a felhasználható kvóta, ennek köszönhetően a magas GWP-vel rendelkező gázok felhasználhatóságának mennyisége is csökken. Logikusan következik tehát, hogy az alacsony GWP-vel rendelkező hűtőközegekből lényegesen többet lehetne felhasználni, ugyanakkora kvótán belül. Az irány tehát az, hogy minél előbb váltani kell, és a régi, elavult gázokat, berendezéseket újakra, korszerűekre kell cserélni, mert az üzemeltetésük, karbantartásuk ára lényegesen kedvezőbb lesz.

Kevesebb hűtőközeg jut

Mit is jelent ez a gyakorlatban? A kereskedők is rendelkeznek egy bizonyos kvótával, azzal a gázmennyiséggel CO2 egyenértékben kifejezve, amelyet a szerelőknek eladhatnak. Jövőre 37 százalékkal kevesebb CO2 egyenértékű gázt adhatnak el. Ez azt jelenti, hogy 100 vevőből 37-nek nem jut 2018-ban hűtőközeg? Vagy azt, ha mind a 100 vevőt ki akarják szolgálni, akkor egy vevő 37 százalékkal kevesebb gázt vehet? Igen, de csak abban az esetben, ha ragaszkodik a magas GWP értékű, elavult hűtőközegek kizárólagos alkalmazásához. Amennyiben a hűtőköröket üzemeltetőkkel egyeztetve fokozatosan átállítja a kezelésében álló hűtőköröket alacsonyabb GWP-jű klímagázokra, valamint regeneráltaja a lefejtett hűtőközegeket, úgy lépést tarthat ezzel a drasztikus kvóta-csökkentéssel. Csakhogy a kereslet évről évre nő, egyre több hűtőkört helyeznek üzembe, valamint a meglévő berendezések karbantartására is gondolni kell. Másik probléma, hogy sok gyártó hoz be külföldről előtöltött berendezéseket, így abból a kevés kvótából ezek a berendezések is jócskán elvesznek. A szakemberek és nagykereskedők éppen ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy mihamarabb el kell kezdeni a hűtőközeg átállást az alacsonyabb GWP-jű anyagokra. Ugyanis a 2021-es változás már 55 százalékos csökkentést fog jelenteni a referenciaévhez képest, ráadásul 2020. január 1-vel már csak olyan anyagot lehet betölteni a készülékekbe, melyek GWP-je kisebb, mint 2500. Vannak kivételek, mint az R-404A, R-507, R-422D, de ezeket is csak szerviz célra, regenerálva lehet felhasználni (az egyik nagy magyarországi forgalmazó szerint a tavalyi évben nem regeneráltak anyagot).

Kvótakereskedelem

Az elérhető kvóta 89 százaléka 74 cég kezében van, ebből 85 százalékkal 5 nagy gyártó rendelkezik, a többi 69 osztozik a 15 százalékon. Ebből két gyártó a jövőben R-404A-t már nem fog előállítani, helyette alternatív hűtőközegeket gyártanak majd. A másik három gyártó nem rendelkezik alternatívával, kénytelen lesz továbbra is az R-404A-t gyártani. Érezhető, hogy jelentős csökkenés várható ebből a hűtőközegből, viszont a kereslet növekedni fog. A gyártók jelentősen emelni fogják az árakat. Éppen ezért az R-448A, vagy az R-449A lehet a jövőben jó megoldás az R-404A helyettesítésére. A kvóták mennyisége tehát alapvetően befolyásolja a gyártók bevételeit, ennek köszönhetően egyesek a kvótákkal is kereskednek, amely további árfelhajtó hatást jelent. Számítások szerint akár egy hónap múlva az R-404A elérheti a 9-10 ezer forintos kilónkénti árat. Gyakorlatból vett példa, az egyik hűtőgépszerelőnek 60 tonna R-404A-val üzemelő hűtőköre van összesen. Szerviz célra évi 6 tonnát használnak fel. Jövőre ez a cég már csak 4,5 tonna hűtőközeget tud vásárolni. Sajnos ennek a cégnek lehet, hogy már késő lesz az átállásra. Megoldás van, alternatív hűtőközeg létezik, azonban az átálláshoz nem lesz meg a kellő tapasztalat, a rutin (amelyek a tankönyvekben, szakkönyvekben nincsenek megírva) az új hűtőközegekkel, hogy minden zökkenőmentes legyen. Ezen felül ekkora mennyiséget nehéz menedzselni a hűtőközeg váltás szempontjából.

Válts, míg nem késő!

Határozott cél tehát, hogy az üvegházhatású gázok felhasználását jelentősen visszaszorítsák. Fontos lépés, vitatkozni lehet azon, hogy vajon a megszorításokat pont a hűtősökön és a klímásokon kellett elkezdeni? Valóban ők a legnagyobb környezetszennyezők ezen a téren? Ráadásul ezeket a gázokat gondos odafigyeléssel, nyomon követéssel kordában lehet tartani. Nem túlzás a kvótaszabályozás, bizonyos gázok kivezetése? Amikor a harmadik ország gyárai füstgázmosó nélkül ontják magukból a veszélyesnél veszélyesebb égéstermékeket? Ezeken a kérdéseken lehet vitatkozni. Tény az, hogy szabályozás van, immár ezek között a keretek között kell boldogulni, hatékonyan dolgozni. A jövőre nézve a legfőbb üzenet, hogy tájékozódni kell az alternatívákat illetően, és a korszerűsítéseket mihamarabb el kell végezni.    

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

CO2HűtésKereskedelemKörnyezetvédelem