Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tízéves a bécsi távhűtés

2017. augusztus 15. | VGF online |  3360 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Tízéves a bécsi távhűtés

2007-ben kezdte meg működését Bécs első távhűtő-központja. Ma már tizenhárom hűtőmű szolgáltat hideget például kórházaknak, szállodáknak vagy a bécsi főpályaudvarnak. Bécs a környezetbarát utat választja: a szemétégetéskor és áramtermeléskor keletkező hulladékhőt, valamint a Duna vizét használja fel a távhűtési rendszer 6 fokos vizének előállításához.

Európának húsz éven belül ugyanannyi hűtési energiára lesz szüksége, mint fűtésire – vélik szakértők. A hagyományos klimatizálási technikákhoz képest a távhideg előállításához ötször-tízszer kevesebb primer energia szükséges, így ugyanennyi széndioxidtól lehet megkímélni a környezetet. Az áram helyett hővel működtetett abszorpciós hűtőberendezésekkel hasznosítani lehet a szemétégetőkben és erőművekben keletkező hulladékhőt.

Kép: wienenergie.at

A Bécs belvárosában, a föld alatt található távhűtőmű teljes teljesítménye 15 megawatt, hűtési kapacitása 100 ezer hagyományos hűtőszekrényének felel meg. A 7 Celsius-fokosra hűtött vizet 2,4 kilométernyi vezetékhálózaton juttatják el a fogyasztókhoz és három módszerrel állítják elő. A létesítmény javarészt a spittelaui termikus hulladékkezelő hulladékhőjét használja abszorpciós hűtésre, de elektromos áram segítségével kompresszoros hűtésre is lehetőség van. A harmadik módszer, a free cooling során a Duna-csatorna vizét használják fel. Marc Hall a Bécsi Közművállalat (Wiener Stadtwerke) elnökségének tagja a létesítmény átadása alkalmából elmondta, hogy „a távhűtéshez összeségében 50 százalékkal kevesebb primer energiára van szükség, mint a decentralizált megoldásokhoz”.

Bécsben 13 távhűtőközpont működik, amelyek teljesítménye 120 megawatt. A hálózatot üzemeltető Wien Energie 2020-ig 200 megawattra tervezi bővíteni távhűtési kapacitását, minél több új ügyfelet megnyerve a szolgáltatásnak. A következő távhűtőközpont Leopoldstadtban, az Austria Campus területén épül, ahol 2018-tól mintegy 10 ezer ember élhet és dolgozhat majd klimatizált környezetben.

A bécsi építési törvény legújabb módosítása olyan előírásokat is tartalmaz, amelyek kifejezetten az épületek jobb hőtartását és a klímavédelmet szolgálják. Például, 16 cm helyett 20 centiméteres szigetelésvastagságot írnak elő, utólagos tetőszigetelés esetén akár 30 centiméterrel is meg lehet emelni az épület magasságát. Ha a beépítési terv kert létesítését is előírja, minden megkezdett 250 négyzetméter után legalább egy fát kell ültetni.

 

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EnergiahatékonyságHűtésTávhűtés