Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Környezetbarát hűtés és fűtés egyetlen rendszerrel, költséghatékonyan

Megérkezett az új, még energiatakarékosabb LG Therma V levegő-víz hőszivattyús rendszer

| |  4087 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Környezetbarát hűtés és fűtés egyetlen rendszerrel, költséghatékonyan

Az LG számos ponton megújította Therma V Split levegő-víz hőszivattyús rendszerét, amely amellett, hogy az elődmodellhez képest még nagyobb COP-értékre, azaz energiatakarékosabb működésre képes, hibatároló funkcióval könnyíti meg a karbantartást, a családiház- és lakástulajdonosokat pedig még egyszerűbb használattal és a beltéri egység vonzóbb formatervével győzi meg.

Továbbfejlesztett készülékcsaláddal lepte meg az LG Electronics (LG) azokat, akiknek fontos, hogy felépítendő vagy korszerűsítendő otthonuk hűtését, fűtését és használati melegvíz előállítását környezetkímélő módon, energia- és költséghatékonyan, helyi károsanyag-kibocsátás nélkül, a legkorszerűbb berendezésekkel valósítsák meg.

A legújabb Therma V rendszer költséghatékonysági szempontból verhetetlen, a tervezéstől és a beépítéstől kezdve egészen az üzemeltetésig. Nincs szükség külön kazánra és légkondicionáló rendszerre, nem kell az engedélyköteles gáztervvel és a gázfűtéshez szükséges adminisztrációs folyamattal vesződni, továbbá a kéményépítés költsége is megtakarítható. E költségelőnyök az üzemeltetés során is jelentkeznek, hiszen csak egyetlen – ráadásul okos öndiagnosztikai megoldásokkal ellátott – rendszert kell karbantartani, és az időszakos kéményellenőrzés díja is elfelejthető. Az energiaszámla is alacsonyabb lesz, mint ha külön gázfűtést és légkondicionáló berendezéseket üzemeltetnénk.

Az új Therma V termékcsalád egyik legfontosabb jellemzője az elődmodellnél is alacsonyabb villamosenergia-felhasználás – ezáltal kisebb villanyszámla –, ami a megnövelt COP-értéknek, valamint a részterheléses üzem növelt hatékonyságának köszönhető.

A berendezés az ún. szezonális automata üzemmódban (Seasonal Auto Mode) az időjárás függvényében képes szabályozni igény szerint a hűtési vagy a fűtési teljesítményt. Ez az üzemmód a vízhőmérséklet beállítására is használható az energiatakarékosság maximalizálása érdekében. A felhasználók akár a nap minden egyes órájához külön célhőmérsékletet állíthatnak be, ami további energiamegtakarítást eredményezhet. A berendezés karbantartását leegyszerűsíti, hogy az adatnaplózó vezérlő egység eltárolja a beüzemelési adatokat, továbbá információkat szolgáltat a működési előzményekre vonatkozóan, beleértve a közelmúltbeli működési zavarokat is. Azzal, hogy a felhasználók maguk ellenőrizhetik az üzemelési információkat és a hibatörténetet, az LG új megoldása régóta fennálló piaci igényre ad választ, és könnyebbé válik a tervszerű karbantartás is.

A vezérlő egységet új felhasználói felülettel, egy 4,3 colos LCD kijelzővel és egy reaktív LED érintőpanellel látták el, így még gazdagabbá válik a felhasználói élmény, a beltéri egység pedig még kifinomultabb formatervet kapott.

Az új modelleket is erős neodimium mágneses, szénkefe nélküli, egyenáramú motoros (BLDC) kompresszorral szerelik fel, ami a váltakozó áramú motorokhoz képest kisebb energiafelhasználást tesz lehetővé, alacsony és magas fordulatszámon egyaránt. Az új Therma V is rendelkezik a legionella elleni üzemmóddal: ennek használatával a berendezés hetente egyszer automatikusan magas hőfokra melegíti fel a víztartály vizét.

A berendezés egyszerűen illeszthető a központi fűtési hálózathoz, a használati melegvíztárolókhoz és napkollektorokhoz, így páratlanul rugalmasan alkalmazható.

Fűtési rendszerHMV előállításHőszivattyúHűtésKlíma