VGF&HKL szaklap

Speciális égéstermék-elvezetési idomok az Almeva kínálatában

| |  1291 | |

Speciális égéstermék-elvezetési idomok az Almeva kínálatában

Az Almeva Hungary Kft. idén ünnepelte magyarországi leányvállalatának 6. évfordulóját. Ez idő alatt sikerült komoly szerepet betöltenie a hazai piacon az égéstermék elvezetés terén.

A cég egyik fő erénye a rendkívül széles idomválaszték, a legszélesebb termékpalettával rendelkezik az európai gyártók közül. így a kivitelezőknek segítséget tudnak nyújtani, hogy a legegyszerűbben, leggyorsabban megoldják kivitelezési munkájukat. Természetesen nemcsak a kivitelezőknek nyújt segítséget a széles termékpaletta, hanem a tervezőknek is. Ezen felül külön szolgáltatás még az ingyenes hő- és áramlástechnikai méretezés is.

A fejlesztés folyamatos, minden évben számos új termék jelenik meg az Almeva kínálatában. Gyáróként gyorsan tudnak alkalmazkodni a lokális piaci igényekhez. A különleges idomok megalkotásában jelentős szerepet töltenek be  a szerelők javaslatai, akik nap mint nap szembesülnek különböző problémákkal munkájuk során.

Az alábbiakban pár olyan idomra hívjuk fel a figyelmet, amellyel számos probléma egyszerűbben, költséghatékonyabban megoldható. Vagy éppen a már megszokott munka kivitelezési idejét csökkentik le.

Szimpla merevfalú rendszer

Az első ilyen idom a bővítős talpas bekötő könyökidom. Olyan esetekben tudjuk használni, amikor koncentrikusan megyünk a kazántól a kéménykürtő felé, amiben pedig már szimpla falú csővel béleljük az aknát. A kazánok indító idoma 60/100-as az esetek többségében, viszont az aknában már DN80-as csővel kell bélelnünk, hogy legyen elegendő nyomásunk. Ilyen esetekben a kazán indító idoma után már be kell tennünk egy bővítő idomot 60/100-ról 80/125-re. Ez nem túl költséghatékony, mivel a 80/125-ös rendszer idomai drágábbak, nem beszélve a plusz bővítő idomról, ami akár függőlegesen 15–30 cm-rel is megnöveli az égéstermék-elvezető rendszer magasságát (számos esetben erre nincsen már hely sem).

Erre nyújt megoldást ez az idom, mivel a vízszintes részénél a PPH cső DN60-as, a függőleges részénél pedig már DN80-as. Így tudjuk a kazántól a 60/100-as rendszert használni a kürtőig, abban pedig már a DN80-as csővel bélelni.

Toldós talpas

Ha már a talpas bekötő könyöknél tartunk,  folytassuk a sort tovább egy másik típusával, ami nem más mint a „toldós talpas”. Ez egy olyan speciális idom, amivel bontás nélkül tudjuk elvégezni a kéményakna bélelését, függetlenül attól, hogy szétválasztott vagy az aknáig koncentrikus rendszerben szerelünk. Nagyon jól tudjuk alkalmazni olyan helyeken ahol már van egy kör keresztmetszetű nyílásunk az akna falán. Például, egy régi nyílt éges térű készülék cseréje kondenzációsra. Fürdőszobákban, ahol a csempeburkolat nem sérülhet.

Az idom vízszintes részére nem tokosan csatlakozunk, hanem menetesen. Az idom maga két részből áll, az egyik egy 500 mm hosszú csőidom, a végén egy fixen rögzített hollandival, a másik pedig könyökrész, amely menetes. A könyökidom részt csatlakoztatjuk a lefűzendő csövek végére, majd ezzel együtt engedjük le az aknában vagy a már bent levő régi béléscsőben. Ha ez megvan, akkor szemből csak rácsavarjuk a csőidomot.

Természetesen ez az idom is létezik bővítős változatban is.

Természetesen a termékpalettán megtalálhatók a már megszokott „normál” talpas könyökök is.

Ellenőrző könyökök

A sort folytassuk háromféle ellenőrző könyökkel: normál, jobbra illetve balra hajló. A normál ellenőrző könyökidommal megspórolhatjuk az ellenőrző egyenest, hiszen a könyökbe ez a funkció már be van építve. Olyan helyeken is használhatjuk, ahol már nincsen elegendő helyünk, hogy ellenőrző egyenes idomot tegyünk. A jobbra illetve balra hajló könyökök esetében a revíziós rész az idom oldalán található. Olyan esetekben tudjuk használni, ahol nincsen már elegendő helyünk, vagy szétválasztott rendszer esetében.

Kuplungidom

Sokszor előfordul, hogy a szükség törvényt bont, és kénytelenek vagyunk a munkák során feláldozni egy méteres, vagy akár kétméteres csövet is, hogy elkészüljünk, és ne kellejen még egyszer kiszállnunk az adott címre, hogy beépítsünk egy rövidebb csőidomot. Viszont megmarad egy hosszabb csőszakaszunk, amit nem tudunk használni tok hiányában. Ilyen esetekben tudjuk toldani az ilyen csöveinket, és nem kell kidobni azokat.

Koncentrikus idomok

Az első ilyen a koncentrikus talpas bekötő könyök. Olyan helyeken tudjuk alkalmazni, ahol az akna még nem volt kibélelve alumínium vagy acél béléscsővel, szétválasztott rendszert pedig nem tudunk kiépíteni, mert például gázkazánt a pincében helyezzük el és problémás lenne a levegő bevezetése, a bélés nélküli falazott, poros, koszos kürtőből pedig nem tudunk levegőt szívni, mivel az a készülék meghibásodását okozhatja.

Normál esetben elhelyezhetnénk az aknában egy 87° könyök idomot is, de ennek a megtámasztása nehézkes, a bélelendő csőszakasszal való összeillesztéskor sérülhet, szétnyílhat.

Az idom teljesen alátámasztott, a bekötő sínre egyszerűen csatlakoztatható.

Szerelhető toldócső

Folytassuk a sort egy olyan idommal, ami a telepítéskor nem is tűnik fontosnak, de a későbbiekben segítségünkre lehet. Ez a szerelhető toldócső. Van olyan helyzet, hogy tudjuk, a kazánt a felszerelés után különböző okok miatt le kell majd szerelnünk (nem ért oda a burkoló, a tulaj a készülék mögött is szeretne csempéztetni stb.). Ez pedig nem olyan egyszerű, amikor alatta hidraulikai kötések vannak, felette meg az égéstermék-elvezető rendszer. Vagy olyan is előfordul, hogy pár év múlva a tulaj készüléket cserélne, mert javítása túlságosan drága.

A szerelhető toldócső alkalmazásával a gázkészülék egyszerűen eltávolítható, a csövet csak egyszerűen ketté vesszük, így a készülék problémamentesen levehető a falról.

Tetőátvezető idom

A koncentrikus égéstermék-elvezetők telepítésének utolsó fázisa a tetőátvezető idom felszerelése. Ahhoz, hogy ez az idom esztétikusan nézzen ki a tetőn kívül, és a padlástér ne ázzon be, nagyon pontosan kell kimérnünk, hogy a padlástérben hol érjen véget a csőszakaszunk. Mert ha a csőszakasz túl rövid, akkor nem ér össze a tetőátvezetővel, vagy ha össze is ér, csatlakozásuk nem pontos, és lehet, hogy tömítetlen a rendszer. Ha pedig túl hosszú a csőszakaszunk, akkor a tetőátvezető gallérja nem illeszkedik a ferde tetőborításba, ami beázáshoz vezet, és a kiépített égéstermék-elvezetőnk sem lesz stabil.

Persze a csőszakasz pontos lemérésre és szerelés sem olyan egyszerű. Számos esetben nincs megfelelő fényünk a padláson, vagy nagyon alacsony, szűk helyünk van a teleítéshez.

Erre megoldás az Almeva azon tetőátvezető idomja, melyre a gallér rész nincsen fixen rögzítve, hanem csak azután rögzítjük, miután a tetőátvezetőt a padlástérben levő utolsó csőidomunkkal csatlakoztattuk. Ezután a gallért letoljuk egészen a ferde tőborításig, majd a gallért rögzítjük. Így nincsen szükségünk pontos méricskélésre, csak arra kell figyelnünk, hogy a tetőn kívüli rész hossza megfeleljen a szabványban rögzítettnek.

Kültéri szereltkéményrendszer

Az egyik ilyen rendszer a kültéri szereltkéményrendszer, mely speciális kialakításának köszönhetően nem a megszokott Inox–szigetelés–Inox rendszer, hanem koncentrikus PPH–Inox rendszer. Ez jelentősen olcsóbb a megszokott DW rendszerektől. Különlegessége, hogy a külső térben elhelyezkedő idomok levegő oldali csatlakozása kúpos kónuszos kialakítású, szemben a tokos gumigyűrűssel, így nem kell attól tartanunk, hogy a csapadékvíz a tokon keresztül bejut egészen a kazánig, vagy a tokrészbe becsorgó csapadékvíz, olvadék télen szétfagyasztja az idomokat. Épületen belül természetesen a megszokott tokos rendszerrel tudunk szerelni.

Olyan helyeken tudjuk használni, ahol nincs mód koncentrikus tetőátvezetésre, vagy nincs akna, amibe béléscsövet tudnánk elhelyezni.

Kaszkádrendszer

A következő a már jól ismert kaszkádrendszer. Ennek előnye, hogy speciális visszaáramlás biztosító szelepet használunk, melynek segítségével a kaszkádrendszer vízszintesen 87°-ban elforgatva (ha a mennyezet felé már nincs elegendő helyünk)  és függőlegesen is telepíthető. A szelep alkalmas mindkét beépítésre.

A kaszkádrendszerek már elérhetők koncentrikus változatban is:

Gyűjtőkeményrendszer

Ennek  a rendszernek is van több változata, szimplafalú és koncentrikus. Alkalmas továbbá meglevő kürtők bélelésére és természetesen új építésű társasházakhoz. Nagy előnye az új építésű társasházak esetében, hogy nem kell drága és időigényes módon betonelemekből aknát építenünk, hanem a rendszert akár a vizesblokkok szerelőaknájába is tudjuk telepíteni, elegendő a falra felbilincselt gyűjtőkéményünket 90 perces tűzálló gipszkartonnal elburkolni. A rendszer rendelkezik a szükséges visszaáramlás biztosító szelepekkel.

Reméljük, sikerült sok hasznos dolgot, rendszert bemutatnunk, melyek megkönnyítik a kollégák munkáját a jövőben.

Kérdés esetén forduljon az Almeva ügyfélszolgálatához az info@almeva.hu e-mail-címen vagy a 06 23 880 835-ös telefonszámon.

Égéstermék-elvezető